Het is afgelopen: Mark kapt ermee en verdwijnt

Het is afgelopen: Mark kapt ermee en verdwijnt

Minister-president Mark Rutte gaat verdwijnen uit de Nederlandse politiek. Hij zal zichzelf niet als lijstrekker van de VVD presenteren bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Dat heeft hij zojuist bekendgemaakt tijdens een debat over de val van het kabinet.

Volgens Rutte heeft hij dit besluit zondagochtend genomen. Zijn motivatie is naar eigen zeggen ‘Nederland’. ”Mijn positie daaraan is volstrekt ondergeschikt.”

Stokje doorgeven

”Ik heb uiteraard goed nagedacht over de ontstante situatie van vrijdag”, doelt hij op de val van het kabinet. ”Ik heb zondagochtend de knoop doorgehakt. Ik denk dat dit het goede moment is om het stokje door te geven. Dat voelt goed.” Rutte vertrekt niet meteen, hij wil de huidige demissionaire kabinetsperiode afmaken.

Rutte: ”Dat is iets wat je altijd doet met veel emotie en met gemengde gevoelens.” De demissionair premier heeft de VVD-partijtop zondagmiddag geïnformeerd over zijn besluit.

”Ik doe dit omdat ik het een prachtige baan vind en er dolgraag voor zou knokken om door te gaan, maar tegelijkertijd moet ik elke keer bij verkiezingen afvragen: wat is nou verstandig? En dit voelt goed.” Hij noemt het ‘een levenskeuze, die we allemaal een keer moeten maken’. ”Dit is zo’n moment.”

Opvolger?

Het is nog niet bekend wie Mark Rutte zal gaan opvolgen als lijsttrekker. Maar Rutte zegt dat niemand zich zorgen hoeft te maken. ”Voor de VVD geldt dat we goede mensen hebben.”

”Ik ben ervan overtuigd dat er een goede lijsttrekker komt.” Rutte wil alle Nederlanders hartelijk bedanken voor de steun die hij als premier heeft gekregen.

Geert Wilders

Geert Wilders was er natuurlijk als de kippen bij om wat te zeggen. Dat deed hij dan ook. Wat niet veel mensen weten, is dat Geert de mentor is geweest van Mark, toen hij nog bij de VVD zat.

Wilders heeft warme woorden over voor de premier: ”Ik zou Mark willen bedanken voor de tomeloze inzet. Uw keuzes waren niet de onze, maar u bracht ze met overtuiging en dat verdient ontzettend veel respect. Net als uw keuze om te stoppen respect verdient. Ik wens u dan ook oprecht het allerbeste toe.”

Andere politici

Op Twitter regent het momenteel steunbetuigingen aan het adres van Mark Rutte. Zijn collega’s zijn vol lof over hem en zijn heel erg emotioneel over zijn vertrek. Onderstaand wat tweets:

Over de auteur