Het hebben van een jongere zus verhoogt je kansen op overgewicht, en hier is waarom

Voor een meisje kan een jongere zus voor heel veel plezier zorgen. Je kunt over veel dingen praten en elkaars kleding delen. Maar wat als we jullie zouden vertellen dat je het risico loopt om overgewicht te krijgen alleen maar omdat je eerder bent geboren dan je zusje?!

Wij waren heel verbaasd toen we dit hoorden, dus zijn we dieper ingegaan op deze kwestie om de mogelijke oorzaken te begrijpen waarom het hebben van een jongere zus de kansen verhoogt op overgewicht en hier is waarom…

Er werd een studie uitgevoerd op 13,406 Zweedse zussen geboren tussen 1991 en 2009 die concludeerden dat de eerstgeborenen een hogere BMI hadden en meer kans hebben op overgewicht of obesitas. Volgens de studie waren oudere zussen iets lichter dan hun jongere zussen bij de geboorte, maar toen ze opgroeiden en zelf kinderen verwachtten, hadden ze een 2,4% hogere BMI.

View this post on Instagram

#NationalSiblingDay

A post shared by Kylie ✨ (@kyliejenner) on

Bovendien ontdekten ze dat zussen die eerder zijn geboren 29% meer kans hebben om te zwaar te zijn dan hun jongere zussen. Ze hebben ook 40% meer kans op obesitas.

Embed from Getty Images

Wat kan mogelijk de oorzaak zijn van deze bizarre bevindingen? Er zijn een paar theorieën. Een dergelijke theorie is wetenschappelijk, waarbij een professor Wayne Cutfield van het Liggins Institute van de Universiteit van Auckland zegt dat de bloedvaten die voedingsstoffen leveren aan de foetus, iets dunner lijken in gevallen van eerste zwangerschappen. Waardoor er een mogelijke vermindering van de toevoer van voedingsstoffen is, waardoor de foetus het risico loopt meer vet op te slaan en insuline te hebben dat later in het leven minder effectief werkt.

Embed from Getty Images

Een andere theorie is cultureel. Dr. Maria Peña, directrice van het Center for Weight Management in het Lenox Hill Hospital in New York City, merkt op dat moeders hun eerste baby’s meer voeding geven dan hun latere baby’s in een poging om een ​​’gezond gewicht’ te garanderen. Deze eetgewoonte kan hun hele leven blijven achtervolgen.

Rivaliteit tussen broers en zussen is nog een andere mogelijke theorie. “Misschien concurreert de eerstgeborene met de andere(n) om voedsel in het huis. Misschien wordt er meer geld uitgegeven aan de eerstgeborenen “, zegt Gary Sacks van de Deakin University in Melbourne, Australië, die denkt dat het interessant zou zijn om mogelijke sociale oorzaken te onderzoeken.

Heb jij een zus? Ben jij het ermee eens dat er een mogelijk verband bestaat tussen de geboortevolgorde van een persoon en de kans op overgewicht? Deel je mening met ons in de comments!