Een jongere zus vergroot je kansen op overgewicht – dit is waarom

Het hebben van een jongere zus vergroot je kansen op overgewicht en dit is waarom

Voor een meisje kan het hebben van een jongere zus heel leuk zijn. Je kunt samen over veel dingen praten en elkaars kleding delen. Maar wat als we je zouden vertellen dat het je risico verhoogt op overgewicht alleen omdat je een zusje hebt?

Wij zijn net zo verrast om dit te horen, dus we zijn hier dieper op ingegaan om de mogelijke oorzaken te begrijpen, waarom een ​​oudere zus overgewicht kan krijgen, alleen omdat ze een zusje heeft.

zusjes

Er is een studie uitgevoerd bij 13.406 Zweedse zussen geboren tussen 1991 en 2009 die concludeerden dat eerstgeborenen een grotere BMI hebben en meer kans hebben op overgewicht of obesitas. Volgens het onderzoek waren oudere zussen bij de geboorte iets lichter dan hun jongere zussen, maar toen ze opgroeiden en zelf kinderen kregen, hadden ze een 2,4% hogere BMI.

https://www.instagram.com/p/QDE_8NHGtl/?utm_source=ig_embed

Bovendien ontdekten ze dat zussen die eerder zijn geboren 29% meer kans hebben op overgewicht dan hun jongere zussen. Ze hebben ook 40% meer kans op obesitas.

Wat kan mogelijk de oorzaak zijn van deze bevindingen? Er zijn een paar theorieën. Een dergelijke theorie is wetenschappelijk, waarbij een professor Wayne Cutfield van het Liggins Institute aan de Universiteit van Auckland zegt dat de bloedvaten die voedingsstoffen leveren aan de foetus iets dunner lijken in het geval van eerste zwangerschappen. Als gevolg hiervan is er een mogelijke vermindering van de toevoer van voedingsstoffen, waardoor het individu het risico loopt om meer vet op te slaan en insuline te hebben die later in het leven minder effectief werkt.

Een andere theorie is cultureel. Dr. Maria Peña, directeur van het Center for Weight Management in het Lenox Hill Hospital in New York City, merkt op dat moeders hun eerste baby’s vaker overvoeden dan hun latere baby’s in een poging om een ​​”gezond gewicht” te garanderen. Deze eetgewoonte zou hun hele leven kunnen beïnvloeden.

Rivaliteit tussen broers en zussen is nog een andere mogelijke theorie. “Misschien concurreert de eerstgeborene met de tweedegeborene om voedsel. Misschien wordt er meer geld uitgegeven aan de eerstgeborene ‘, theoretiseert Gary Sacks van de Deakin University in Melbourne, Australië, die denkt dat het interessant zou zijn om mogelijke sociale oorzaken te onderzoeken.

zussen

Heb je een zus? Ben je het ermee eens dat er een verband bestaat tussen iemands geboortevolgorde en de kans op overgewicht? Deel jouw mening met ons in de comments via Facebook!

Laat een reactie achter

Scroll naar boven