Het gaat heel erg slecht met Jerry Afriyie

Het gaat heel erg slecht met Jerry Afriyie

Jerry Afriyie is er niet best aan toe. De voorman van actiegroep Kick Out Zwarte Piet is geschrokken van de manier waarop de demonstranten in Staphorst zijn verwelkomd. Via Facebook laat de groep daarom van zich horen.

KOZP (Kick Out Zwarte Piet) stelt dat vreedzaam demonstreren hen onmogelijk is gemaakt. Afriyie is teleurgesteld en is ook boos. De Ghanees vindt dat het demonstratierecht wederom is geschonden. ”De burgemeester heeft politie en ME niet ingezet om de demonstratie van KOZP mogelijk te maken, maar juist om ruim baan te maken voor geweldplegers.”

Politiebegeleiding

De groep is ook boos op de politie, die hen in de steek zou hebben gelaten voordat het demonstratievakje in Staphorst werd bereikt. ”Meermaals probeerden ze (tegendemonstraten red.), vaak in blackface geschminkt, bussen te blokkeren en in te sluiten. Er werd met eieren gegooid, vreedzame demonstranten en hun voertuigen werden overgoten met brandstof en bekogeld met fakkels en vuurwerk. Het is duidelijk dat dit extreem gevaarlijke situaties heeft opgeleverd die nog veel slechter hadden kunnen aflopen.

Aangifte

De KOZP-leden die aangevallen zijn, gaan aangifte doen. De groep overweegt daarnaast aangifte te doen van vernieling, het blokkeren van de weg en het gooien van vuurwerk. Ook wordt er momenteel druk overlegd over juridische stappen naar aanleiding van de rol van de autoriteiten in de gebeurtenissen die ertoe hebben geleid dat het demonstratierecht wederom geschonden is.