Het enige Anne Frank-monument in Amerika is beklad met hakenkruizen

Het enige Anne Frank-monument in de Verenigde Staten is vernield met stickers van hakenkruisen met de woorden: "We zijn overal".

Het enige Anne Frank-monument in de Verenigde Staten is vernield met stickers van hakenkruisen met de woorden: “We zijn overal”.

Op het gedenkteken staat een beeld van Anne Frank met haar dagboek en een blik uit het raam van het achterhuis dat zij 761 dagen lang met haar familie deelde toen zij zich voor de nazi’s verborgen hielden.

The Idaho Anne Frank Human Rights Memorial was built as a physical statement of our shared values. One of those values includes standing up to confront hate.

Geplaatst door Wassmuth Center for Human Rights op Woensdag 9 december 2020

De monumenten, die zich bevinden in het Wassmuth Center for Human Rights in Boise, Idaho, bestaan ook uit een standbeeld dat de ‘spiraal van het onrecht’ verbeeldt en ook daar waren stickers op geplakt.

Dan Prinzing, de directeur van Wassmuth Center for Human Rights, vertelde aan CNN: “Eerlijk gezegd is het een trieste dag. Het monument ligt in het hart van de hoofdstad; wij zijn het hart van de stad.”

“Zo’n schaamteloze haatdragende daad is gewoon triest. We erkennen ook dat we nu geld moeten inzamelen om een beveiligingssysteem te installeren bij het monument.”

Hij voegde eraan toe: “Het monument werd gefinancierd door individuen, bedrijven en stichtingen om een fysieke verklaring te zijn van onze gedeelde waarden; we erkennen vandaag de dag dat een van die waarden is dat we de haat moeten trotseren.”

Na het delen van foto’s op Facebook van de beschadigde standbeelden kwamen mensen bijeen om bloemen en briefjes neer te leggen bij het beeld.

Het enige Anne Frank-monument in de Verenigde Staten is vernield met stickers van hakenkruisen met de woorden: "We zijn overal".

Reactie

Op Facebook schreef de pagina: “Dank u wel aan onze gemeenschap. We zijn zo dankbaar voor de steun vandaag. Hoewel er is voorgesteld om een bijeenkomst te houden bij het monument, vragen we om samen staan tegen de haat – MAAR NIET fysiek samen staan bij het monument.”

“Laten we allemaal opstaan in onze huizen, buurten, scholen en werkplaatsen als we woorden horen die de leden van onze gemeenschap vernederen of marginaliseren.”

“Laten we allemaal opstaan en een kracht van goedheid zijn. Laten we samen staan als een gemeenschap van mededogen en vriendelijkheid.”

In zijn commentaar op de berichten veroordeelde men het vandalisme, waarbij één persoon schreef: “Het is tijd voor de goede mensen van Idaho om stelling te nemen tegen deze pestkoppen. Dit is geen vrijheid van meningsuiting. Het is regelrechte intimidatie en kan niet langer worden getolereerd.”

Een ander voegde eraan toe: “Volkomen onacceptabel. Neem je lafheid ergens anders mee naartoe, het liefst een melkwegstelsel hier ver, ver vandaan. Ga op de Death Star wonen, je haat heeft hier geen macht.”

En een derde schreef: “Dit breekt mijn hart, maar niet mijn geest. Ik stuur mijn gedachten en steun uit naar het Wassmuth Center en ook naar Dan. Ik sta achter je. Er komt verandering.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven