Hesters dochter werd vermoord: ”De dader woont alweer gezellig samen met nieuw gezin”

Hesters dochter werd vermoord: ''De dader woont alweer gezellig samen met nieuw gezin''

In 2013 werd Wendy Rutjes (30) om het leven gebracht door haar ex-vriend Rutger L., die haar wurgde. De rechtbank legde de dader slechts zeven jaar cel op en tbs met dwangverpleging. Wat blijkt? Na slechts 3.5 jaar stond de moordenaar weer buiten. Als klap op de vuurpijl is ook de tbs met dwangverpleging voorwaardelijk beëindigd.

Tegen De Telegraaf doet de moeder van Wendy, Hester, haar pijnlijke verhaal. Rutger maakte in 2013 een eind aan de relatie met Wendy, maar kreeg spijt en wilde haar terug. Wendy wilde dit niet, waarop L. haar begon te bedreigen en te stalken.

”Er gebeurde een heleboel nare dingen”, aldus Hester. ”Mijn dochter had meerdere malen aangifte gedaan, maar agenten zeiden dat ze niets konden doen.”

Steeds banger

De situatie wordt steeds nijpender en Wendy wordt steeds banger. ”Haar zoontje (7) uit een eerdere relatie had ze verteld dat hij meteen het alarmnummer 112 moest bellen als er wat met mama zou gebeuren. Aan mij vroeg ze of ik misschien aan een honkbalknuppel kon komen, ‘want ik moet toch kunnen terugslaan als hij me wat aandoet”’, zo zei ze.” En Rutger is inderdaad van plan om Wendy iets aan te doen.

In juli 2013 reed hij naar de woning van zijn ex-vriendin, naar eigen zeggen ‘om nog wat spullen op te halen’. Met een van een vriend geleende ladder klom hij de slaapkamer binnen, waar een worsteling ontstond. Rutger L. wurgde Wendy. Haar zoontje vond zijn dode moeder de volgende ochtend.

Lage straf

”Aanvankelijk kreeg hij 10 jaar cel plus tbs voor moord, maar in hoger beroep werd dat omgezet in 7 jaar voor doodslag. De rechter vond niet bewezen dat hij met voorbedachten rade naar Wendy was gegaan om haar te vermoorden. Het was een klap in het gezicht voor ons. Was het leven van onze dochter en zus dan zó weinig waard? Toen hij de helft van zijn straf erop had zitten, kwam hij alweer vrij. Het was een nieuwe klap. Wij zijn onze dochter en zus kwijt, terwijl hij in onze ogen nauwelijks is gestraft.”

Sterker nog: Rutger L. blijkt alweer gezellig samen te wonen met zijn nieuwe vriendin, alsof er niets aan de hand is. En dat is voor Hester onverteerbaar: ”Wij hebben levenslang.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven