Herdershond bijt 8 maanden oude Robin

Herdershond bijt 8 maanden oude Robin

In 2019 werd de pas 8 maanden oude Robin gegrepen door de herdershond van zijn grootouders. Vandaag zou de rechtszaak zijn, maar de opa en oma waren niet aanwezig. Hierdoor is de zaak aangehouden. Maar wie is hier verantwoordelijk?

Robin

Op dinsdag 22 oktober 2019 brengt de vader van Robin zijn acht maanden oude kindje naar zijn vader en moeder in Diemen. In dit huis woont ook Storm, een herdershond van acht jaar oud.

De herder woont al bij de opa en oma sinds hij een pup was. Het is niet de enige hond die de twee ouderen hebben. Er is twee keer iets gebeurd. Een keertje greep Storm de destijds 12-jarige kat, nadat de dieren allebei hetzelfde stuk brood wilden. De kat moest uiteindelijk worden ingeslapen.

Een andere keer kreeg Storm het aan de stok met een andere hond van het gezin. De opa liep hierbij een verw0nding op aan zijn hand.

Herdershond bijt 8 maanden oude Robin

Robin

Op de noodlottige dag kleed zijn oma Robin aan. Daarna zet ze hem voor de televisie in de woonkamer. Terwijl de oma naar de keuken gaan, blijft de opa in de woonkamer.

En dan gaat het mis. Storm kijkt naar de baby en bijt het weerloze kindje in zijn hoofdje. De opa schrikt ontieglijk en doet er alles aan zijn kleinzoon te onzetten.

Pas na enkele minuten laat de hond los. Het kindje wordt nog wel naar de eerste hulp gebracht, maar komt de schade niet te boven. De volgende dag is Robin er niet meer.

Storm is er overigens ook niet meer. Vrijwel gelijktijdig maakt de dierenarts een einde aan het leven van de herdershond via een injectie.

Schuldig?

Was het een 0ngeluk, of valt de oma en opa iets te verwijten? Het OM (Openbaar Ministerie) vinden dat de grootouders niet kan worden verweten wat er is gebeurd.

Het dier had een goede naam. Het ras herdershond staat daarnaast niet bekend als ‘hoogrisicohonden’ zoals pitbulls. Het OM seponeert de zaak daarom.

Moeder

Robins moeder accepteert dit niet. Zij vindt dat de opa en opa ‘verwijtbaar gehandeld’ hebben. Volgens de moeder had zij al eerder haar zorgen geuit over de hond.

Ze zou erop hebben gestaan dat de hond zou worden weggehouden bij haar zoontje en wilde dat hier dier gemuilkorfd zou worden.

Dat ontkennen de opa en oma. Wel zou er gesproken zijn over andere maatregelen, wanneer de baby aan het kruipen was.

Familie gebroken

Door wat er is gebeurd, is de hele familie uit elkaar gevallen. Het huwelijk tussen de vader en moeder van Robin is kapot. De moeder van Robin startte een artikel 12-procedure. Hiermee wilde ze het OM dwingen haar schoonouders te vervolgen voor d00d door schuld.

Het gerechtshof besloot vorig jaar dat de zaak inderdaad voor de rechter moet komen. Dat zou dus vandaag zijn. De oma en opa hadden op voorhand al, tegen de wil van de rechtbank, aangegeven niet aanwezig te zullen zijn. Hun advocaten melden dat zij dat ‘emotioneel niet aankunnen’.

Er wordt nu gezocht naar een nieuwe datum. De rechtbank heeft aan de grootouders laten weten dat zij de volgende keer wel aanwezig moeten zijn.

Scroll naar boven