Hels winterweer in aantocht: ”Hier gaat het keihard sneeuwen!”

Hels winterweer in aantocht: ''Hier gaat het keihard sneeuwen!''

Er is een flinke weeromslag op komst. Vandaag is het nog zacht, maar dat is voorlopig voor het laatst. Vanaf morgen wordt het koud, guur…en wit!

Sneeuw

Vanavond steekt de noordwestenwind flink op. Een regengebied trekt van het noorden naar het zuiden van ons land”, aldus WeerOnline.

Meteoroloog Jaco van Wezel zegt: ”Na de regenzone stroomt frissere lucht het land in. De komende drie dagen (tot en met zondag) krijgen we buien en is er kans op hagel. Mogelijk kunnen hier en daar ook de eerste sneeuwvlokken van het seizoen gespot worden.”

Tot en met het weekend is het vooral koud en guur, maar dat is nog niets in vergelijking met het weer dat ons volgende week te wachten staat.

De kans op vorst in de nachten stijgt van 50 naar 80 procent. Dat geldt voor het midden en oosten van ons land. Aan de kust is de kans op vorst kleiner.

Hels winterweer in aantocht: ''Hier gaat het keihard sneeuwen!''

-5 graden

Van Wezel: ”Hoe koud het exact wordt, is nog onzeker en hangt af van de hoeveelheid bewolking. In een helder scenario is het mogelijk dat de temperaturen dalen naar -5 graden.”

”Overdag wordt het waterkoud met maxima beneden 5 graden. De kans dat de temperatuur toch hoger zal uitvallen is maar 20 procent. Normaal gesproken is het eind november ongeveer 8 graden”, zo legt de meteroroloog uit.

IJskoude regen en sneeuw

De weerman bereid ons ook voor op sneeuw. ”Af en toe trekken neerslagzones over en dat levert ijskoude regen op, maar ook natte sneeuw. Mocht het harder sneeuwen, dan krijgen we een lokaal wit landschap in de hogere delen van het land.”

In de meeste delen van Nederland is de bodemtemperatuur nog tussen de 8 en 10 graden. Daardoor smelt de sneeuw weg. In Limburg en op de Veluwe zijn de bodemtemperaturen in de heuvels kouder. Als er sneeuw blijft liggen gebeurt het daar als eerst.

Hels winterweer in aantocht: ''Hier gaat het keihard sneeuwen!''

Scroll naar boven