Yasmina (29) lijdt aan MS en wil mensen met de ziekte helpen door haar verhaal

In 2018 stond Yasmina Chams vol in het leven. Ze studeerde Commerciële Economie en werkte daarnaast als accountmanager bij een kledinggroothandel. Ze had totaal niet voorspelt dat haar leven compleet zou veranderen. Ze was 24 jaar toen de eerste symptomen van MS begonnen. Inmiddels is Yasmina 29, en is er een zeldzame behandeling beschikbaar in Rusland die haar leven compleet zou kunnen veranderen. Help jij Yasmina in haar strijd tegen MS? Elk opgehaald bedrag gaat naar een stichting om mensen met MS te helpen. Doneren kan hier

Het Begin

Wij spraken Yasmina en vroegen haar om iets meer te vertellen over hoe het begon – “Ik had steeds vaker last van extreme vermoeidheid. Had soms het gevoel dat ik bergen verzet had, en dat op een normale productieve werkdag. Geleidelijk aan werd het steeds meer en vaker dat ik klachten ervaarde, die niet normaal waren voor mijn leeftijd.”

“Ik heb uiteindelijk nog wel mijn HBO diploma kunnen halen met een fulltime job ernaast. Daarna ging het eigenlijk bergafwaarts. In 2017 begon het krachtverlies in mijn rechterbeen. Ik probeerde nog wel te sporten, maar de coördinatie in mijn been werd steeds lastiger. Lange afstanden lopen was niet meer haalbaar.”

De Diagnose

“Er was op dat moment nog geen diagnose gesteld. Mijn huisarts verwees me door naar de fysiotherapeut. Vervolgens werd ik door de fysiotherapeut doorverwezen naar een neuroloog. Uiteindelijk na een second opinion ben ik in het VUMC in Amsterdam gediagnosticeerd met MS.”

“Ik ging steeds instabieler lopen. Vanaf dat moment had ik eigenlijk altijd een wandelstok nodig met lopen, wat ik erg moeilijk vond. Ik kreeg heel erg het gevoel alsof ik niet meer zelfstandig kon bewegen. Samen met de neuroloog maakte ik een behandelplan waarbij ik mezelf drie keer per week moest injecteren met medicatie.”

“Na een maandenlange behandeling sloeg de medicatie niet aan. Sinds 2019 krijg ik om de 6 maanden medicatie toegediend via een infuus. De impact van zo’n dagbehandeling is best heftig. Je wordt geconfronteerd met een toekomstbeeld van hoe mensen met MS steeds minder mobiel worden. Ik voelde dat het bij mij aan het gebeuren was.”

“In datzelfde jaar moest ik een invalide parkeerkaart aanvragen en heb ik een scootmobiel nodig. Ik ging van een jonge, onafhankelijk vrouw naar een afhankelijke vrouw die geleidelijk steeds minder mobiel werd binnen een tijdsbestek van een paar jaar. Tijdens de covid-periode is mijn mobiliteit nog meer achteruit gegaan.”

Behandeling in Moskou, Rusland

Toch is er nog veel hoop! In Moskou is een stamcel behandeling mogelijk waarbij MS volledig tot stoppen gebracht kan worden. De zware behandeling in Moskou geeft een hoge kans op het stoppen van de MS en in veel gevallen herstel je (grotendeels) van deze verschrikkelijke ziekte. Mensen krijgen bijvoorbeeld hun loopvermogen terug of krijgen weer energie om dingen te ondernemen.

Yasmina zei hierover: “Tijdens de behandeling halen ze eerst mijn eigen stamcellen uit mijn ruggenmerg. Dan volgt een soort chemo waarbij ze mijn afweersysteem ‘uitzetten’. Ik moet dan aantal dagen in isolatie, omdat ik dan heel vatbaar ben voor ziektes, virussen en bacteriën. Daarna krijg ik mijn stamcellen weer terug. Je lichaam krijgt een soort reset. Na de behandeling moet ik een aantal dagen in Moskou blijven en aansluitend mag ik naar huis om te herstellen.

In Nederland is deze behandeling niet mogelijk, en dekt de verzekering deze dus ook niet. Yasmina heeft echt keihard geknokt om te komen waar ze nu is en heeft inmiddels het totale bedrag opgehaald. Wat ze het liefste wil is mensen bewust maken over deze verschrikkelijke ziekte, en ondanks dat het geld van haar behandeling al is opgehaald, is haar strijd nog lang niet over.  

Daarom willen wij nog een laatste oproep doen aan iedereen die dit leest om een kleinigheidje bij te dragen aan de stichting. Op deze manier komt er nog sneller een behandeling voor deze verschrikkelijke ziekte. En wat is nou een betere plek dan hier? Wij hebben tenslotte de beste volgers van de wereld. Als je Yasmina wilt volgen in haar strijd kan dat op Facebook: Yasminastrijdttegenms of op Instagram: @yasminastrijdttegenms Doneren kan hier: https://gofund.me/9f4c28c3

Laat een reactie achter

Scroll naar boven