Helft Nederlanders ’te dik’, experts willen striktere wetgeving

Ongezond voedsel

Experts maken zich ernstig zorgen over het aantal Nederlanders dat kampt met overgewicht. Vier jaar geleden werd het Nationaal Preventieakkoord gelanceerd, maar nog immer is bijna de helft van onze bevolking ’te dik’. Volgens De Telegraaf pleiten experts nu voor overheidsingrijpen.

Preventieakkoord

In 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord opgesteld. Hierin staan richtlijnen over het aanpakken van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Inmiddels concluderen experts dan Nederlanders weliswaar niet dikker zijn geworden dan vier jaar geleden, maar ook niet dunner.

Stabilisatie dus, maar de bedoeling was nu juist om de cijfers omlaag te krijgen. Hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum wil daarom een aanscherping van het akkoord inclusief ‘hardere, wettelijke maatregelen’.

Gezondheidseconoom Xander Koolman is het daar mee eens: ”Kijkend naar het realiseren van een zo lang mogelijk gelukkig leven ben ik voor méér overheidsingrijpen.”

Meerderheid

Het huidige preventieakkoord is donderdag besproken in de Tweede Kamer. Een meerderheid schaart zich achter aanscherping. Kleinere partijen zijn het er niet mee eens, waaronder Groep Van Haga. ‘’De overheid kan niet bepalen of je dik of dun bent. Of je een wortel of een taartje eet. Je gaat over je eigen lichaam.’’, aldus fractievoorzitter Wybren van Haga.

Nederlanders kampen met overgewicht

Mouwen opstropen voor onze gezondheid

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) gaat zich actief inzetten voor onze gezondheid. Hier heeft hij reeds enkele plannen voor bedacht. ‘’Heel concreet gaan we ongezonde dingen iets duurder maken en gezonde dingen goedkoper. De belasting op frisdrank gaat omhoog.

‘’En we zijn bezig met de invoering van een suikertaks en verlaging van de btw op groente en fruit naar 0%. Ik kijk bijvoorbeeld ook naar wettelijke mogelijkheden om de snelle groei van het aantal fastfoodrestaurants en ander aanbod van ongezonde voeding rond onder andere scholen te beperken.’’

Laat een reactie achter

Scroll naar boven