De afgelopen weken stonden volop in het teken van de nieuwe Barbie-film. De gigantische bioscoophit is inmiddels door meer dan een miljoen Nederlanders bekeken.
Maar naast een stortvloed aan positieve reacties, is er een ander interessant fenomeen aan de oppervlakte gekomen. Wat blijkt? Op sociale media stellen honderden vrouwen hun relaties te hebben verbroken nadat ze naar de film Barbie geweest zijn.
Relaties op de klippen door nieuwe Barbie-film: ‘Het houdt een spiegel voor’ https://t.co/BCZJWDBvD6
— Hart van Nederland (@HartvNL) August 11, 2023
Ken heeft ‘doelloos leven’
Waar Barbie voorheen een kinderfilm was, zit de verhaallijn nu heel anders in elkaar. De Barbie van nu krijgt te maken met zorgen en onzekerheden.
In de roze wereld draait het allemaal om Barbie, terwijl de Kens er een beetje doelloos bij lopen. Ze lijden een leven zonder doel.
Veel mensen schilderen de film dan ook af als feministisch, bijna extreem. Het is overigens ook de allereerste film van een vrouwelijke regisseur die een hit is.
Relaties verboken
Op sociale media platforms zoals TikTok, Reddit en Twitter (X) melden veel vrouwen hun Ken de deur gewezen te hebben na het zien van de film.
‘The Barbie Break-up’ is zelfs trending op X en houdt eigenlijk in dat vrouwen de film zien en dan beginnen te denken dat het gaat over de posities van vrouwen in de wereld.
”En dan gaat je vriendje daarover zeiken”, aldus schrijfster Stella Bergman. ”Die man heeft helemaal geen begrip voor mijn positie in de wereld of voor vrouwen. Dat vind je dan helemaal niet leuk. Je denkt: misschien moet ik zoeken naar een veel leukere man.”
Rolpatronen
Iemand die heel goed snapt wat de film teweeg brengt in hoofden van vrouwen is Nynke Nijman. Aan Hart van Nederland legt de psycholoog en relatietherapeut het een en ander uit.
”Barbie heeft in haar wereld een grote rol, werkelijk alles draait om haar. In de echte wereld zijn de rollen omgedraaid. Het maakt mensen tijdens de film bewust van bepaalde rolpatronen die er zijn binnen hun relaties. Vandaar dat vrouwen deze dan verbreken.”
De druppel
Nijman noemt het ‘goed’ dat mensen door de film een spiegel voorgehouden krijgen over hun eigen relatie. Dat dit via een fictief verhaal moet gebeuren, vindt ze niet vreemd.
”Voor sommigen is dat net wat ze nodig hebben. We zagen hetzelfde gebeuren na de boeken van Fifty Shades of Grey en de films. Toen werden mensen ook meer bewust.”
Nu gebeurt dat door de Barbie film dus weer, met tot gevolg dat vrouwen de relatie met hun vriend verbreken. Zo laat een vrouw weten dat ze vond dat haar vriend te veel klaagde over de thema’s die voorbijkomen in de film. Dit was voor haar de druppel.