Heftig bewijs over manipuleren uitslag Songfestival gelekt: “Dit is bizar”

Heftig bewijs over manipuleren uitslag Songfestival gelekt: "Dit is bizar"

Het Eurovisiesongfestival zit er weer op. Loreen uit Zweden won met haar nummer Tattoo de editie van 2023. Daar was vooral buurman Finland niet blij mee. Het land voelt zich bestolen.

Jury

Is dat terecht? Wel, de Finnen waren de grote favoriet van het publiek. Het catchy nummer cha cha cha van Käärijä veroverde de harten van de mensen thuis. Maar dankzij het juryoordeel was Zweden al nauwelijks meer te achterhalen.

Daar leggen we even wat meer over uit. In totaal brachten jury’s uit 37 landen hun stem uit. Maar liefst 15 landen gaven Zweden de volledige 12 punten. Loreen eindigde op 340 jurypunten, terwijl achtervolger Finland maar van 2 landen 12 punten kreeg toegewezen. Het land eindigde op 150 punten en had daardoor eigenlijk al geen kans meer om te winnen.

Heftig bewijs over manipuleren Songfestival uitgelekt: "Dit is bizar"

Televoting

In totaal mochten mensen uit 37 landen stemmen. Er was ook een primeur, want voor het eerst mochten mensen uit ‘de rest van de wereld’ ook stemmen. Een stem kostte 99 eurocent en er kwamen stemmen binnen uit 182 landen.

Een land kon maximaal 444 punten van het publiek krijgen. Zou Finland die hebben gehad, dan zouden ze uitkomen op 594 punten. Zweden zou dan slechts 255 punten nodig gehad moeten hebben om te winnen. Maar dat liep anders.

Geen enkel land?

Het publiek besloot Finland uit te roepen tot de grote winnaar en gaf maar liefst 376 punten. Daarmee stond het land bovenaan. Tot Zweden aan de beurt kwam. Volgens Songfestival-baas Martin Österdahl, toevallig een Zweed, kreeg Loreen van het publiek 243 punten en daarmee eindigde het land 57 punten hoger.

Maar nu komt het: uit de uitslagen van het publiek blijkt dat het publiek uit geen enkel land de volledige score aan Zweden heeft gegeven. En dit terwijl bijna de helft van alle juryleden uit de landen dat juist wel deed.

Heftig bewijs over manipuleren Songfestival uitgelekt: "Dit is bizar"

Al bekend in december

Er is nog meer, want een medewerkster van een Zweeds entertainmentbedrijf is uit de school geklapt. Ze stelt dat er al sinds december gewerkt wordt aan het feit dat ABBA 50 jaar geleden het songfestival won. Niks mis mee, tot zo ver.

Het wordt pas interessant wanneer de vrouw stelt dat het ABBA-feestje wordt samengesmolten met het Songfestival. “Daar zijn al miljoenen euro’s aan uitgegeven.”

De vrouw zegt dan ook: “Nu ik erover nadenk is er in december ook al veel personeel ingehuurd voor het Songfestival 2024. En dat terwijl het toen nog helemaal niet duidelijk was dat Zweden zou winnen. Het voelt heel raar”, aldus de vrouw.

Heftig bewijs over manipuleren Songfestival uitgelekt: "Dit is bizar"

Scroll naar boven