Heel mooi: Hier kun jij de komende nachten een volle ‘supermaan’ zien

Heel mooi: Hier kun jij de komende nachten een volle 'supermaan' zien

Overmorgen (dinsdag) is het volle maan en supermaan tegelijk. Wanneer dit mooie natuurverschijnsel in de maand juni plaatsvindt, wordt ook wel ‘superaardbeienmaan’ genoemd, gelinkt aan de start van het aardbeienseizoen.

Een ‘supermaan’ houdt in dat de maan groter is dan normaal en tegelijkertijd meer licht weerspiegelt. Als het weer ons gunstig gezind is, kun je er de hele nacht van genieten. De De afstand tussen de maan en de aarde varieert in de tijd. Op dit moment is de afstand relatief kort, waardoor de maan groter is dan gemiddeld. Deze volle maan is ongeveer 7% groter en dit levert 13% meer licht op.

Superaardbeienmaan zichtbaar

Een specialist van Weeronline legt uit wat de ideale omstandigheden zijn voor het waarnemen van de supermaan. ”We zitten vlak voor de langste dag en dat betekent dat de nachten kort zijn. De zon gaat in het midden van het land om 22:01 uur onder en komt om 05:19 uur weer op.”

”Het goede nieuws is dat de maan dan juist boven de horizon is. De maan komt dinsdagavond om 22:44 uur op en gaat op woensdagochtend om 04:47 uur weer onder. ”

Het geschetste weerbeeld laat de komende dagen een mix van wolken en opklaringen zien. Daardoor zou je de supermaan goed moeten kunnen zien. Op welke plek je de beste kans hebt om dit natuurverschijnsel optimaal te kunnen waarnemen is ‘de zuidelijke helft van Nederland’ het antwoord.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven