Heb jij Ziggo? Pas dan extra goed op voor deze manier van fraude via email

Deze week kan je een mail van Ziggo krijgen. Maar pas op! Niet alle mails zijn echt. Er zijn nepmails in omloop waarin staat dat je je gegevens moet controleren. Dat moet via een link in de mail. Ze zeggen ook dat je mailbox stopt als je dat niet doet. Maar dit is niet waar.

“Onlangs hebben wij u gevraagd om uw gegevens te controleren, helaas hebben wij uw verificatie nog niet ontvangen”, begint de valse mail. “Het is van belang dat u uw gegevens controleert en bijwerkt zodat dit geïntegreerd kan worden in de komende updates en nieuwe diensten.”

Wat staat er in de nepmail?

De nepmail zegt: “We hebben je gevraagd om je gegevens te kijken. Maar we hebben nog niks van je gehoord.” Ze willen dat je je gegevens bijwerkt voor nieuwe updates. Aan het eind van de mail proberen ze je bang te maken. Ze zeggen dat je mailbox kan stoppen als je niks doet.

Heb je op de link geklikt?

Als je op de link hebt geklikt, moet je snel iets doen. Verander je wachtwoord als je die hebt ingevoerd. Heb je ook je bankgegevens gegeven? Bel dan snel je bank.

Hoe herken je phishing-mails?

Het is niet altijd makkelijk om echte mails te onderscheiden van nepmails. Maar hier zijn wat tips:

  • Kijk naar het e-mailadres van de afzender. Klopt het niet helemaal? Wees dan voorzichtig.
  • Let op spelfouten en vreemde zinnen.
  • Klik nooit zomaar op links in een mail als je niet zeker weet of de mail echt is.
  • Bedrijven zoals Ziggo vragen nooit via een mail om je wachtwoord of bankgegevens.

Bescherm jezelf tegen nepmails

Wees altijd alert als je een mail krijgt. Geef nooit zomaar je persoonlijke gegevens weg. Denk je dat een mail niet klopt? Neem dan contact op met het bedrijf om het te checken. Beter veilig dan sorry!

Scroll naar boven