Heb jij een hond en ruim je drollen niet op? Dat zal je duur komen te staan

Heb jij een hond en ruim je drollen niet op? Dat zal je duur komen te staan

In de gemeente Reimersdaal is het hek van de dam. De lokale SGP-fractie heeft niets belangrijks te doen en heeft besloten de strijd aan te binden met hondenbezitters. Althans, met eigenaren die de drollen van hun viervoeter niet opruimen.

Heb jij een hond en ruim je drollen niet op? Dat zal je duur komen te staan

Drollen

SGP-leden lopen hoofdschuddend door het dorp: overal zijn drollen te vinden. Zo kan het niet langer, vindt de SGP. En dus is er een nogal bijzonder plan in elkaar gedraaid.

Het is de bedoeling dat er een drollenpolitie komt, die de grote boodschappen van honden mee gaat nemen. Daar wordt dan een DNA-test op uitgevoerd.

Op die manier moet achterhaald worden van welke hond de boodschap afkomstig is. Maar om dat te kunnen doen, hebben ze natuurlijk ook DNA van de honden zelf nodig.

De SGP wil daarom dat hondeneigenaren DNA komen afstaan van hun huisdier. Daarmee wordt dan een databank opgezet. Wanneer er drollen gevonden worden, is het een koud kunstje om uit te vinden wie zo nalatig is geweest om dit op te ruimen.

Strafbaar

Om ervoor te zorgen dat iedere hond geregistreerd wordt en DNA afstaat, wil SGP dit juridisch verplicht stellen. Inwoners die dan geen gehoor geven aan de oproep, zijn strafbaar en krijgen een boete of moeten zich verantwoorden voor de rechter. Het moet niet gekker worden.

Heb jij een hond en ruim je drollen niet op? Dat zal je duur komen te staan

Rien Sinke, de initiatiefnemer van het plan, vertelt aan Omroep Zeeland dat mensen hiermee ‘gedwongen worden’ om een monster te laten afnemen.

Sinke, die zelf helemaal hond heeft, vermoedt dat haar plan een ‘afschrikkende en waarschuwende werking’ zal hebben op hondenbezitters.

Zelf betalen

Maar het wordt nog mooier, want de registratiekosten van de databank liggen tussen de 75 en 100 euro per hond. Eigenaren zullen deze kosten zelf moeten betalen.

Volgens Sinke moeten mensen daarvoor niet zeiken. ”De hondenbelasting is al jaren geleden afgeschaft in de gemeente. Dat kostte ongeveer evenveel.”

En wie gaat de poepmonsters nu precies afnemen? Die uiterst dankbare en schone taak wordt vergeven aan de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa).

Scroll naar boven