Hartverscheurend: Paard laat een traan na het verliezen van veulen bij de geboorte

Wanneer een mens aan het huilen is, is dat meestal een teken van verdriet. Maar kunnen dieren ook op diezelfde manier hun verdriet tonen? Tot op heden is er geen concreet bewijs hiervan gevonden, maar Moniek Valk (33) weet zeker dat dit wel het geval is. Afgelopen weekend heeft haar merrie een traan gelaten uit verdriet. “Ik vond het zo bijzonder dat ik er wel een foto van móest maken.”

Een geboorte is altijd een heel speciaal moment, of dit nou voor een mens of voor een dier is. Over het algemeen gaan de geboortes gewoon goed, maar helaas gebeurt het ook wel eens dat het veulen de geboorte niet overleeft. Dit was dan ook het geval afgelopen weekend, waarbij ze bij de fokkerij van Van der Sanden in Sprundel alles op alles moesten zetten voor de leven van de veulen.

Moniek probeerde, samen met 2 anderen, het veulen los te trekken. Maar desondanks overleefde het veulen niet. Het bleek dat de merrie in een verkeerde houding lag, waardoor de gezonde uitdrijving werd geblokkeerd.

Zelfs nadat de dierenarts met spoed ter plekke was, kon hij geen verschil maken in de overlevingskans van het veulen. Het veulen was inmiddels al overleden. Uiteindelijk was het ook erg riskant voor de merrie, aangezien de risico’s erg groot waren wanneer het veulen vroegtijdig zou worden weggehaald.

Wonder boven wonder mankeerde de merrie niks, maar ze was wel heel erg in shock. Vervolgens stond ze vlakbij haar overleden baby. “Je kon duidelijk zien dat ze aan het huilen was, ik zag een traan over haar kop rollen. Toen ik dat zag, brak mijn hart in duizend stukjes.”

“Zoiets had ik nog nooit eerder gezien.” Vervolgens plaatste Moniek een foto van de merrie die in tranen was en al snel werd ze overspoeld met reacties.

Ellen de Boer, psycholoog en gespecialiseerd in gedragstherapie voor dieren, kan niet vaststellen of de merrie in dit verhaal écht heeft gehuild van verdriet.

“Dat paarden verdrietig kunnen zijn en kunnen rouwen, dat staat vast. Paarden zijn hele sociale dieren die zich snel hechten aan mensen en andere dieren. Zeker als een paard haar jong verliest, dan kan dat net zo hard aankomen als bij mensen. Maar of ze er ook om kunnen huilen? Ik vind het lastig… het zou kunnen.”

Of het nou wél of géén traan was van verdriet, dit laat wel zien dat dieren net als mensen duidelijk hun emoties kunnen tonen. Daarnaast is het een prachtig emotioneel verhaal. Deel dit met je vrienden en familie als het jou heeft geraakt!

Laat een reactie achter

Scroll naar boven