Hartverscheurend: Moeder verwoest na het vinden van doodgeboren zoon omdat hij zich geen insuline kon veroorloven

Een moeder uit Minnesota heeft haar zoon verloren, hij stierf aan Type-1 diabetes. Een vreselijke ziekte die al heel lang bekend is over de hele wereld en ook medicijnen voor zijn samengesteld.

CBS News meldt het overlijden van Alec Raeshawn Smith nadat hij alleen in zijn appartement in een diabetes coma was terechtgekomen. De moeder (Nicole Smith-Holdt) geeft zijn dood de schuld aan de hoge prijs van de benodigde medicijnen en zegt dat als het goedkoper was, hij het misschien nog had overleeft.

Toen hij 26 was, werd Alec, die net uit zijn moeders huis was verhuisd, niet langer gedekt door de ziektekostenverzekering van zijn familie. Als gevolg hiervan werd hij gedwongen om een maandelijkse rekening van $ 1.300 te betalen voor insuline en andere diabetische benodigdheden.

Moeder Nicole heeft zich nu uitgesproken over de tragische dood van haar zoon en zegt dat ze zich schuldig voelt dat hij haar niet heeft laten weten dat hij worstelt met de financiële last.

“Niemand om bij hem te zijn, om zijn hand vast te houden of om hulp te roepen … en dan denk ik erover na als hij nooit uit huis was gegaan, als hij thuis had gewoond, dan zou iemand de signalen gezien hebben” vertelde ze aan CBS News.

Hoge prijs te betalen

In een persbericht ondersteunde procureur-generaal Lori Swanson van Minnesota de bewering van Nicole. Ze zei: “Insuline is een leven-en-dood-medicijn voor mensen met diabetes. Veel mensen kunnen zich de prijsstijgingen niet veroorloven, maar kunnen het zich niet veroorloven om ook niet met de medicatie te stoppen. ”

Verder heeft Swanson een rechtszaak aangespannen tegen drie grote insulinefabrikanten in de Verenigde Staten, waarbij de prijzen sinds 2011 meer dan verdubbeld zijn. Eli Lilly and Co., Sanofi-Aventis US LLC en Novo Nordisk, Inc zijn allemaal aan de ontvangende kant geweest van de rechtszaken.

Zoals gemeld, stegen de kosten van insuline van Levemir (de handelsnaam die Novo Nordisk op de markt brengt) van $ 120,64 voor 100 eenheden / ml injectieflacon in 2012, tot $ 293,75 vorig jaar. Ondertussen nam Humalog-insuline met meer dan het dubbele toe van de prijs van $ 122,60 voor 100 eenheden / ml in 2011 gedurende dezelfde periode.

Volgens CBS News verklaarden Eli Lilly en Co. dat de vorderingen van het proces geen verdiensten hadden, terwijl Novo Nordisk zegt dat het “toegewijd is aan ethiek en naleving”.

Wat vind jij van dit proces? Moet levensreddende medicatie goedkoper zijn? Laat het ons weten in de reacties!

Help ons het verhaal van Alec aan te kaarten door dit te delen met je vrienden en familie!

Bron: CBS News