Harrie (60) heeft al 30 jaar een bijstandsuitkering: ”Ik leef als een koning”

Harrie (60) heeft al 30 jaar een bijstandsuitkering: ''Ik leef als een koning''

De 60-jarige Harrie Plazier is naar eigen zeggen een ‘budgetkoning’. De man weigert al dertig jaar om zijn handen uit de mouwen te steken en is daar ook nog eens hartstikke trots op. ”Ik heb geen verplichtingen en ik heb vrijheid dankzij mijn uitkering.”

Harrie

De meeste mensen die een uitkering hebben, zijn daar niet trots op. Er zijn ontzettend veel mensen die heel graag werken willen, maar dat om bepaalde redenen niet kunnen doen.

Des te wranger is het dat er mensen zijn die bewust werk weigeren en er dan op camera heel trots over zitten te vertellen. In een fragment van Omroep PowNed komt Harrie Plazier aan het woord. De beste man vertelt vol trots hoe hij al jarenlang de hardwerkende Nederlanders te slim af is.

Harrie (60) heeft al 30 jaar een bijstandsuitkering: ''Ik leef als een koning''

‘Dat betaalt goed’

Hij zegt: ”Ik kom rond van een bijstandsuitkering. Dat doe ik al jaren, structureel. En ik kan er ook van sparen, want ik krijg ook nog huur- en zorgtoeslag erbij.”

”Elke maand komt er bij mij ruim 1.200 euro binnen. Van dat bedrag houd ik 300 euro over om de boodschappen te doen, dat is dus 10 euro per dag.”

”De boodschappen doe ik voor minder dan 10 euro per dag. Zo’n zes tot zeven euro.” Harrie doet overdag niet veel meer dan eten en drinken.

Vakantie

Harrie vertelt en passant ook hoe zijn vakanties er in de zomer uitzien. ”Ik heb elke dag vakantie. Ik heb geen zorgen en ook geen verplichtingen. Ik heb vrijheid.”

Verslaggever Mark Baanders vraagt Harrie of hij zich niet schuldig voelt over het feit dat werkende Nederlanders hem dus onderhouden.

Harrie interesseert het niet: ”Ja, dat is dan weer het motto van de VVD, uit die hoek. Dat je een profiteur bent. Maar ik zie dat niet zo.”

Vijf dingen laten

Om zijn vakantieleventje voort te zetten, hanteert Harrie vijf regels: ”Je moet niet drinken, niet roken, niet snoepen, niet gokken en geen escort-s*ks.”

Met dat laatste heeft hij veel moeite gehad. ”Dat was mijn zwakke plek. En dat deed ik uit nieuwsgierigheid, maar ook om een stukje frustratie kwijt te kunnen.”

Baanders confronteert Harrie met zijn eigen levensstijl: ”1.200 euro geef ik uit in een avond.” Harrie vindt dat Mark geen roofbouw op zichzelf moet plegen. ”Als je straks 30 bent, kun je opgebrand zijn.” Mark: ”En dan zit ik ook 30 jaar in de bijstand.” Harrie: ”Ja, haha.”

Over de auteur