Hans mag in de Jumbo geen tabak meer verkopen, begint gewoon een winkel ernaast

Nog een paar maanden en dan mag er geen tabak meer worden verkocht in supermarkten. Ondernemers zijn daar niet gelukkig mee. Het zorgt namelijk voor omzetverlies, want mensen die peuken kopen in een supermarkt, doen daar vaak ook boodschappen. Ondernemers hebben inmiddels een hele slimme uitweg gevonden.

Peukverbod

In sommige supermarkten worden nu al geen peuken meer verkocht, maar vanaf juli is dat dus landelijk. De overheid wil hiermee mensen ontmoedigen om te roken. De gedachte hierachter is dat wanneer er minder verkooppunten zijn, mensen dus minder koopopties hebben.

Hans mag in de Jumbo geen tabak meer verkopen, begint gewoon een winkel ernaast

Hierbij wordt gemakshalve voorbijgegaan aan het feit dat franchise-ondernemers een groot omzetverlies verwacht. Wie in een supermarkt peuken koopt, doet daar vaak ook boodschappen.

Winkel ernaast

Hans Zwijsen is franchisenemer van de Jumbo aan de Boschdijk in Eindhoven. Hij heeft handig ingespeeld op het verbod tabak te verkopen en heeft gewoon een winkel ernaast geopend.

Op die manier kunnen klanten in zijn Jumbo terecht voor boodschappen, en kunnen ze hun rookwaren daarna kopen in de naastgelegen zaak.

Voorzien

De Jumbo van Zwijsen is middenin een arbeiderswijk gevestigd, waar er nog flink op los gepaft wordt. Hans redeneert heel simpel en heeft niet het idee dat een verkoopverbod ervoor zorgt dat mensen abrupt stoppen met roken.

Hans mag in de Jumbo geen tabak meer verkopen, begint gewoon een winkel ernaast

Hij denkt dat mensen er gewoon mee doorgaan en wil hen graag voorzien van hun behoeftes. Als hij dat niet zou doen, gaan mensen hun tabak ergens anders kopen. En dan is de kans natuurlijk groot dat ze de boodschappen ook niet bij zijn Jumbo gaan doen.

Kortom: dat zorgt voor nog meer omzetverlies. Bovendien denkt Zwijsen dat de overheid er met het verbod voor zorgt dat de verkoop de illegaliteit in gaat. En daar zou hij best wel eens gelijk in kunnen hebben.

Meer ondernemers

Er zijn meer ondernemers zoals Hans. Om maar een voorbeeld te noemen: Wim en Mirjam hebben een Plus-supermarkt en namen anderhalf jaar geleden de naastgelegen Bruna over. Voor hen is de verkoop van rookwaren geen prioriteit, maar het heeft wel degelijk een rol gespeeld in de overname.

Wat vind jij van het verkoopverbod van sigaretten in supermarkten, en waar haal jij ze nu? Laat het weten in de reacties op Facebook en deel dit bericht!

Afbeelding: Google Maps

Scroll naar boven