Hans (61) heet nu Josephine: “Ik was een echte alfaman”

Josephine heette vroeger Hans

Josephine Kievit (61) stond 52 jaar lang bekend als Hans Kievit. Inmiddels gaat hij al negen jaar lang door het leven als Josephine. Sinds de transitie voelt zij zich ‘een heel ander persoon’. ”Dat zit hem niet alleen in het uiterlijk, maar ook in het innerlijk.”

Borsten

Toen Hans 52 jaar was, keek hij een Britse documentaire over een transgendervrouw. Hij vertelde zijn eigen vrouw José dat hij zichzelf hierin erg herkende.

Er volgen 3 gezichtsoperaties en het slikken van hormonen heeft Hans zelfs borsten opgeleverd. Als roepnaam bedacht hij Josephine als een soort ode aan José. Hoewel zijn vrouw het eerst heftig vond om te beseffen, heeft Jose Hans sinds zijn onthulling “altijd gesteund.”

Een lang psychologisch traject volgde, maar de transitie heeft het huwelijk van de twee gered. Het koppel is inmiddels al 41 jaar gelukkig getrouwd.

Half man, half vrouw

Hans / Josephine geeft tegenover Omroep Brabant aan zichzelf te omschrijven als ‘half man, half vrouw. José, de dochters en de kleinkinderen spreken Josephine aan hoe zij willen. “Ik blijf altijd Hans, José’s man, ‘ons pap’ en opa voor mijn familie maar ze spreken mij ook weleens aan als vrouw. Ik ben daar heel open in.”

Van alfaman naar ‘jankerd’

Josephine zegt dat een combinatie van ‘bevrijding en hormonen’ gezorgd hebben voor het terugkeren van emoties.

Naar eigen zeggen was Hans van zichzelf jarenlang erg nors en egoïstisch. “Ik was een echte alfaman. Ik ben opgevoed met de les dat jongens niet mogen huilen.” Een combinatie van ‘bevrijding en hormonen’ hebben gezorgd voor de terugkeer van emoties.

“Als er een zielige film aanstaat, geeft José mij al een kussen om in te huilen. Ik ben echt een jankerd geworden.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven