Hanny (58) leeft al jaren in de kou: ”Verwarming kan ik niet betalen”

Hanny (58) leeft al jaren in de kou: ''Verwarming uit, douchen in sportscn

Het leven van de 58-jarige Hanny Heuvelink gaat niet over rozen. De Tilburgse zit al jaren in de bijstand en leeft letterlijk in de kou. De verwarming kan niet hoger dan vijf graden, douchen moet in de sportschool en ook koken gaat niet altijd.

Gisteren was het op de kop af twee jaar geleden dat Hanny haar verhaal deed tegen Omroep Brabant. Door de stijging van de energieprijzen, kan ze nauwelijks rondkomen.

Kachel en zonnepanelen

Hanny, die zo’n beetje het gezicht is geworden van energiearmoede, werd gisteren tot haar eigen verbazing blij verrast door het bedrijf M&R Solar Group.

Directeur en mede-eigenaar Martijn Loonen trekt zich de situatie waarin Hanny verkeert ontzettend aan en besloot om haar een gratis kachel en zonnenpalen te schenken.

Tegen Omroep Brabant laat Loonen weten het niet normaal te vinden dat mensen er ‘zo’ bijzitten. Daarom helpt hij Hanny.

Hanny is er stil van. ”Heel bijzonder dit! Hoe dan?”, zo reageert ze. ”Raar dat ik straks niet meer in de kou zit. Dan is zelfs mensen uitnodigen, dat kan ik al jaren niet.”

Omweg

Maar Hanny een kachel en zonnepanelen schenken was nog niet zo makkelijk. ”Dat moest via een omweg. De gemeente ziet dat namelijk als vermogen.” En dat zou weer gevolgen hebben voor haar bijstandsuitkering. Daarom zijn de panelen nu aan de verhuurder van haar woning geschonken.

Die neemt ook al het onderhoud op zich. Hanny is er maar wat blij mee, maar denkt ook direct aan haar medemensen. ”Nog meer mensen zitten in dezelfde situatie. Voor hen vind ik het nog veel erger dan voor mezelf. Sommige mensen hebben veel schimmel in huis omdat ze niet meer stoken.”

Mensen helpen

Omdat Hanny nu lagere energiekosten krijgt, heeft ze een elektrisch kookplaatje gekocht. ”Ik kan weer sudderlapjes maken, ik ben echt heel blij.”

Hanny (58) leeft al jaren in de kou: ''Verwarming uit, douchen in sportscn

Hanny is een bijzondere vrouw, die zich inzet voor andere mensen. Ze doet vrijwilligerswijk als assistent-burggerraadslid en zet zich ook in tegen armoede. ”Steeds meer mensen komen ermee naar buiten. Durf om hulp te vragen”, zo luidt het advies.

Hanny heeft het nu, na talloze jaren, eindelijk warm. Direct nadat ze haar kacheltje heeft uitgepakt zegt ze: ”Ik ga mensen uitnodigen om zich bij mij te komen opwarmen.”

Scroll naar boven