Handhaving geeft foutparkeerders die naar moskee gaan geen boete

Handhaving geeft foutparkeerders die naar moskee gaan geen boete

Er is flinke ophef ontstaan nu is gebleken dat de gemeente Amsterdam ‘enige coulance’ toepast bij mensen die hun auto fout parken, en vervolgens naar de moskee gaan.

Ramadan

Bewoners van de wijk Osdorp bellen zich helemaal suf met meldingen over foutgeparkeerde auto’s tijdens de ramadan. Het jaarlijks terugkerende tafereel zorgt voor enorme chaos.

Osdorp kent meerdere moskeeën en gelovigen die het avondgebed willen bijwonen, kunnen hun auto nergens kwijt. En dus kwakken ze die maar gewoon ergens neer waar het niet mag.

Blokkeren van hulpdiensten

Bewoner Hélène de Bruine is er helemaal klaar mee. ”Ze parkeren op grasvelden die kapot gereden worden. Ze blokkeren de stoepen voor grote flats, die daardoor niet meer toegankelijk zijn voor hulpdiensten.”

Hélène maakt veel meldingen en handhaving komt soms even kijken, maar doet er niets aan. ”Gisteren stonden tientallen auto’s verkeerd geparkeerd.”

”Ze hadden hun maandquotum kunnen halen, maar ze reden gewoon weer weg”, zo zegt de verbouwereerde De Bruine in gesprek met De Telegraaf.

Handhaving doet expres niets

Volgens De Bruine is er geen sprake meer van incidenten. Vorig jaar verliep het exact hetzelfde. Ze vroeg daarom via een woo-verzoek documenten op.

Na die te hebben ingezien kan ze niet anders dan concluderen dat handhaving er helemaal niets aan doet. Niet bekeuren, maar ook geen gesprekken met gebedshuizen.

Deze week kreeg ze na een melding een opvallende reden waarom handhaving steeds uitblijft. ”Wij vinden het vervelend dat u ontevreden bent en veel overlast ervaart”, schreef een ambtenaar.

”Tijdens de ramadan is er enige coulance, bij excessen wordt uiteraard gehandhaafd en na de ramadan zal er weer normaal gehandhaafd worden.”

Gemeente verzint excuus

Een woordvoerder van burgermoeder Femke Halsema wijst op capaciteit en proriteit. ”Op drukke momenten en plekken geldt altijd dat handhavers prioriteit geven aan hinder en onveilige situaties. We hebben niet oneindig veel handhavers.”

Vrijbrief

Keven Kreuger, raadslid voor de partij JA21, noemt dat ‘kolderredenering’. Hij stelt vragen over de ‘ramadancoulance’ en zet vraagtekens bij dit beleid.

”Precies als de moskee volstroomt zijn ze opeens druk met andere dingen? En zelfs dan is prioriteiten stellen bij handhaven echt totaal iets anders dan ‘coulance’.”

”Dat klinkt gewoon als een vrijbrief om te doen en laten waar je zin in hebt.”

Kreuger krijgt bijval van VVD-collega Daan Wijnants. Ook hij vindt dat er geen recht op foutparkeren mag bestaan tijdens de ramadan.

”Er is geen enkele reden om onderscheid te maken tussen religies. Hij roept de gemeente op bewoners serieus te nemen. ”Doe je werk.”

https://twitter.com/ajbeefde/status/1648413124909776898

Scroll naar boven