Han (55) woont noodgedwongen in een busje: ”Ik ga kapot”

Duizenden Nederlanders lopen vast in de vele regeltjes die ons land kent. Dat geldt ook voor Han (55), die na zijn echtscheiding zijn woning moest verlaten en nu moederziel alleen in een busje woont. ”Ik ga kapot”, zo zegt hij tegen Ongehoord Nederland.

Han woont noodgedwongen in een busje: ''Ik ga er kapot aan''

Busje

Han heeft het niet makkelijk. Hij krijgt geen uitkering en is mindervalide. Tegen Ongehoord Nederland vertelt hij hoe het zover heeft kunnen komen.

”Ik ben op 14 januari uit huis geplaatst door de rechter. Daarna ben ik ziek geworden, is mijn been eraf gehaald en vanaf half april woon ik in mijn bus, waar ik probeer te overleven.”

Leven is niet leuk meer

Toen het nog goed ging met Han, had hij een eigen hoveniersbedrijf. Doordat zijn lichaam het niet meer aankan, is hij daar mee gestopt.

Han woont noodgedwongen in een busje: ''Ik ga er kapot aan''

Het leven van Han is niet leuk meer. Wanneer hij opstaat, ontbijt hij met koude thee. Dan gaat hij naar de HEMA, of naar het gemeentehuis om zijn rolstoel op te laden.

”Daar zit ik vier tot zes uur gemiddeld per dag, om in de namiddag rond te kunnen rijden. Mijn hobby is het dorp een beetje schoon te houden. Dan ga ik met mijn prikstok en een vuilniszak de straten leegplukken. En een beetje hier en daar kletsen met de mensen.”

Geen woning

Han heeft geen woning en slaapt dus in zijn busje. Hij wijst op asielzoekers als oorzaak van zijn dakloosheid. ”Ze hebben de plicht om hen voorrang te verlenen.

”De huidige inwoners die al jaren op de wachtlijst staan, die worden niet meegenomen. Ik zou terugwillen naar mijn eigen woning, die is volledig aangepast.”

Han woont noodgedwongen in een busje: ''Ik ga er kapot aan''

”Juridisch gezien ben ik niet dakloos. Dus bij de uitkeringsinstantie is het de vraag: ‘welke uitkering zullen we hem geven?’ Of de daklozenuitkering, of de bijstandsuitkering.”

Voedselbank

Han is teleurgesteld in de gemeente. ”Als je een uithuisplaatsing doet, zeker bij mindervalide mensen, zorg dat ook dat je een alternatief hebt.”

Han heeft geen geld. ”Ik leef van de voedselbank en van de kledingbank. Daar ga ik elke week heen en daar ben ik enorm blij mee. Ik haal ook blikjes op. Op vrijdag kan ik van de opbrengsten twee loempia’s kopen op de markt in Deurne”, aldus Han.

‘Ik ga kapot’

Han valt precies tussen alle regeltjes door en komt nergens voor in aanmerking. Niet voor een huis, niet voor een uitkering, niks.

Hij kijkt alvast vooruit naar de naderende winter, waarbij het ijskoud zal worden in zijn busje. Dat vooruitzicht maakt hem angstig.

”Ik ga kapot. Ik vind het echt heel schrijnend. Dat dit kan in Nederland. Het is echt bizar.”

 

Over de auteur

Scroll naar boven
------DEBUG------