Grote prijsstijging in het openbaar vervoer op komst

Grote prijsstijging in het openbaar vervoer op komst

Reis jij regelmatig met het openbaar vervoer? In 2023 gingen de prijzen met zeven procent omhoog. Dat is al fors, maar nog niks vergeleken met wat ons volgend jaar te wachten staat. Dan wordt het namelijk twaalf procent duurder.

Twaalf procent

Twaalf procent is echt heel veel. Dat vinden ook provincies, gemeenten en vervoerders. Zij doen nu een oproep aan degenen die hierover gaan.

En dat is politiek Den Haag. Met Prinsjesdag in aantocht willen ze dat er wordt ingegrepen om hiermee te voorkomen dat het openbaar vervoer onbetaalbaar wordt.

Berekening

DOVA, een samenwerkingsverband tussen alle provincies en vervoersregio’s, heeft een berekening gemaakt waaruit blijkt dat de tarieven met liefst twaalf procent omhoog zullen gaan.

Volgens Jaap Bierman, algemeen directeur bij de Haagse vervoersmaatschappij HTM, moet het kabinet ingrijpen. Deze hele hoge stijging moet voorkomen worden, zo vindt hij.

Te duur

”Ik ben bezorgd dat een aantal van onze reizigers het niet meer kan betalen, en gedwongen wordt de auto te kiezen. Dit moet voorkomen worden.

Het moet andersom, zeker in de stedelijke gebieden. Dit helpt niet.” De HTM heeft drie soorten uitgaven: energie, personeel en materieel. Daar tegenover staan twee soorten inkomsten: kaartjes en subsidie.

”Als we willen voorkomen dat we minder gaan rijden, moeten we de prijzen wel iets verhogen. Maar we maken geen winst, dat is niet ons doel. Maar we kunnen verlies ook niet blijven accepteren.”

Politieke keuze

Vervoersmaatschappij Arriva noemt het een ‘politieke keuze’ wanneer het openbaar vervoer straks onbetaalbaar wordt. Een woordvoerder wil een andere oplossing, maar heeft de overheid hiervoor nodig.

”Denk aan het collectief pleidooi vanuit de ov-sector om het negen procent-btw-tarief naar nul procent-btw vast te stellen. Een andere optie is het verhogen van subsidies vanuit de overheid.

Btw omhoog

Maar de overheid lijkt nu juist het tegenovergestelde te doen. Vorig jaar ging de btw op treinkaartjes al van zes naar negen procent. In de luchtvaart zit er niet eens btw op tickets. Ik roep de politiek en het Rijk daarom op het ov te stimuleren, in plaats van te ontmoedigen.”

Scroll naar boven