Grote paniek: Wandelaars oog in oog met wolf

Grote paniek: Wandelaars oog in oog met wolf

Wandelaars in Amerongen en de Leusderheide worden sinds mei geconfronteerd met een jonge wolf. Het dier heeft al meermaals mensen benaderd die er hun honden uitlaten. Inmiddels komen er op dagelijkse basis meldingen binnen over het dier.

‘Geen verkeerde bedoelingen’

Volgens wolvenkenner Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging is er niets aan het handje. ”Het dier heeft geen verkeerde bedoelingen, maar is wel nieuwsgierig.”

Dat kan Glenn wel stellen, maar hij weet helemaal niet wat de bedoelingen van het dier zijn. Vermoedt wordt dat de wolf op zoek is naar een eigen territorium.

‘Niet fijn’

De Zoogdiervereniging vindt het niet fijn dat de wolf voornamelijk honden zo dicht benadert, maar benadrukt dat het dier tot nu toe nog niets verkeerd heeft gedaan.

Volgens de Zoogdiervereniging is de wolf jong en onervaren en weet hij nog niet hoe hij mensen en door mensen gebruikte routes moet vermijden. Omdat het nog een jong dier is, is hij nieuwsgierig naar honden. ”Onbezonnen pubergedrag” noemt het wolvenmeldpunt dat.

Honden aan de lijn

De Zoogdiervereniging raadt wandelaars echter aan om honden vanaf nu aan de lijn te houden. Wanneer de wolf opduikt, moet je volgens de vereniging afstand houden.

Ook is het de bedoeling dat je hard en luid gaat praten. Daarmee zou je hem af kunnen schrikken, zo veronderstelt men in dit geval.

Op de beelden die zijn vrijgegeven, is te zien dat de wolf daarna weer wegloopt. Je mag de wolf ook niet voeren, want dan ben jij er verantwoordelijk voor dat de wolf mensen blijft opzoeken.

En dat wil de vereniging graag voorkomen. Het vermoeden bestaat dat dit vorig jaar ook gebeurd is met een wolf die te dicht in de buurt kwam van bezoekers in het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Scroll naar boven