Grote onrust in Gelders dorp: Begraafplaats bijna compleet vernield

Grote onrust in Gelders dorp: Begraafplaats bijna compleet vernield

Vandalen hebben een ware ravage aangericht op een begraafplaats in het Gelderse Lienden. Zeker twintig grafstenen zijn daar de vernieling in geholpen. Dorpsbewoners zijn ontdaan van de walgelijke daad. “De tranen schieten in je ogen…”

Gert van Schaik woont niet ver van de begraafplaats. Zijn grootouders hebben er hun laatste rustplaats gevonden. Maar die rust is – vermoedelijk afgelopen weekend – ernstig verstoord. De kettingen die rond hun graf hingen zijn kapotgetrokken. Zoals wel bij meer graven, weet de Liendenaar.

‘Dit is niet normaal’

Normaal gesproken is het een prachtige begraafplaats. “Maar het mooie is er helemaal vanaf”, zegt hij aangeslagen. Dorpsgenoten komen een voor een een kijkje nemen op de 19de-eeuwse rustplaats. “Het gaat als een lopend vuurtje door Lienden heen. Iedereen is benieuwd hoe het met het graf van zijn of haar familie is.”

Een vrouw staat iets verderop te kijken bij het graf van haar schoonouders. Dat is gelukkig nog heel. Maar uiteraard is ze wel ontdaan over de andere vernielingen. “Een grote schande is het, om zulk soort dingen te doen! Tegenwoordig hoor je het vaker, maar ik vind het niet normaal.”

Graven in ere herstellen

De herstelwerkzaamheden zouden nog weleens een moeilijke opgave kunnen worden. Veel graven zijn namelijk heel oud, de familieleden of ‘rechthebbenden’ zijn soms ook al overleden, of niet bekend. “Ik hoop dat de gemeente zijn best doet om die mensen te achterhalen en dat zover mogelijk de grafstenen in ere worden hersteld”, aldus Gert.

Wanneer de vandalen precies hebben toegeslagen is niet helemaal duidelijk, maar alles wijst erop dat het afgelopen weekend moet zijn geweest. Vrijdag was alles namelijk nog in orde en maandag werden de vernielingen ontdekt. De politie en de gemeente Buren, waar Lienden onder valt, zijn op de hoogte van de zaak.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven