Grote kans op meer stroomstoringen: Dit is wat je krijgt als je de dupe bent

Maandagavond werd het dagelijks leven in Amsterdam abrupt onderbroken door een grootschalige stroomstoring. Tienduizenden huishoudens in wijken zoals Amsterdam-West, Nieuw-West en Noord werden geconfronteerd met een elektriciteitsuitval. De gevolgen waren aanzienlijk: trams vielen stil, stoplichten werkten niet, en zelfs uitchecken op station Sloterdijk was niet mogelijk. Maar wat zijn eigenlijk je rechten als je de dupe wordt van zo’n stroomstoring?

Chaos in Amsterdam en ontregeld treinverkeer rondom Utrecht

Bijna zeventigduizend aansluitingen werden getroffen door de stroomstoring, wat leidde tot ontregelde tramroutes en verkeerslichten die het begaven. In de avonduren ontstond er ook chaos in het treinverkeer rondom Utrecht als gevolg van een korte stroomstoring die resulteerde in een seinstoring.

Kans op verstoringen neemt toe

Niet alleen Amsterdam werd getroffen; ook in Roosendaal zaten mensen dinsdagochtend zonder stroom. Volgens Theo Scholte, woordvoerder van Netbeheer Nederland, neemt de kans op dergelijke storingen toe omdat we steeds meer stroom verbruiken en leveren. Hoewel het Nederlandse energienet als een van de betrouwbaarste ter wereld wordt beschouwd, staat die betrouwbaarheid onder druk, met een stijging van gemiddeld 2 minuten meer zonder stroom per huishouden in 2022.

Rechten en vergoeding bij stroomstoring

Bij een stroomstoring kun je schade oplopen, zoals bederf van producten in je koelkast. Gelukkig heb je in sommige gevallen recht op een vergoeding. Bij de grote netbeheerders Liander, Stedin en Enexis krijg je na vier uur zonder stroom recht op een vergoeding van 35 euro, met een extra 20 euro voor elke daaropvolgende vier uur. Er zijn echter uitzonderingen, zoals geen vergoeding bij natuurrampen of aangekondigde werkzaamheden.

Check je netbeheerder en vraag compensatie bij vertraging ov

Wil je weten wie je netbeheerder is? Op deze site kun je dat eenvoudig controleren door je postcode en huisnummer in te vullen. En als een stroomstoring het openbaar vervoer verstoort, heb je recht op compensatie bij de NS. Een half uur vertraging betekent de helft van je rit vergoed, en na een uur krijg je zelfs de volledige reiskosten terug. De compensatie moet je zelf aanvragen via je NS-account.
In een wereld waarin stroomstoringen en hun gevolgen vaker lijken voor te komen, is het cruciaal om op de hoogte te zijn van je rechten en mogelijke vergoedingen. Blijf geïnformeerd en zorg dat je voorbereid bent op onverwachte onderbrekingen in het dagelijks leven.

Scroll naar boven