Grote giftige en agressieve spin rukt op, in heel NL al waargenomen

Grote giftige en agressieve spin rukt op op, in heel NL al waargenomen

Slecht nieuws voor mensen die bang zijn voor spinnen. De grote, agressieve en giftige wolfspin wint namelijk steeds meer aan terrein. Ten opzichte van vorig jaar, is het insect al dubbel zo vaak gezien. Volgens spinnenspecialist Jinze Noordijk is het duidelijk: ”de valse wolfspin heeft zich definitef in Nederland gevestigd.”

Dat het niet om een wissewasje gaat blijkt uit cijfers. Van september 2021 tot september 2022 werden er maar liefst 500 exemplaren van de giftige spin waargenomen. Een jaar eerder (2020-2021) ging het om 225 waarnemingen. In 2019 zijn er maar 41 gezien.

300-400 nakomelingen

Hoeveel er daadwerkelijk in het land zijn, is niet te zeggen. ”Ze houden zich heel erg verborgen.” Maar de spin kan bij elke worp wel 300 tot 400 nakomelingen krijgen, waarvan er tientallen overleven. ”Het is superduidelijk dat de spin hier niet meer weg te denken is.”

Grote giftige en agressieve spin rukt op op, in heel NL al waargenomen

Flevoland (vooralsnog) spinvrij

Normaliter komt het beest alleen in Zuid-Europa voor. Dankzij klimaatverandering gedijt het insect nu ook prima in ons land. Vooral in Nijmegen, Arnhem, Utrecht en Zuid-Limburg wordt de wolfspin veel gezien. De enige provincie waar het insect nog niet is gezien, is Flevoland.

De wolfspin is voor mensen een wat vervelender exemplaar dan de meeste andere spinnen. Een beet kan dan voelen als een steek van een wesp.

Denk niet dat als de wolfspin jou ziet, dat het beest bang voor je is. De wolfspin staat bekend om zijn agressiviteit en zal aanvallen.

Scroll naar boven