Groot roofdier ontsnapt uit woning in Rotterdam: ”Blijf op afstand!”

De Landelijke Inspectie Dierenbescherming, de politie en de brandweer zijn al twee dagen op zoek naar een serval. Het Afrikaanse roofdier wist samen met haar twee kittens te ontsnappen uit een woning in Hoogvliet (Rotterdam).

Zoektocht

Burgers hebben de drie dieren gespot in een bosgebied in Hoogvliet, en alarmeerden de hulpdiensten. Donderdag hebben meerdere agenten, brandweermannen en de dierenambulance urenlang gezocht naar de dieren. Ook gister en vandaag is men er alles aan gelegen hen te vangen.

”De komende dagen zullen we doorzoeken. Het is heel belangrijk”, aldus een woordvoerder van de politie die ook vraagt contact op te nemen wanneer iemand iets waarneemt.

Groot roofdier ontsnapt uit woning in Rotterdam: ''Blijf op afstand!''

Blijf uit de buurt

Mocht je de drie dieren zien, dan is afstand nemen een aanrader. Jelko de Ruije, woordvoerder van de Dierenbescherming, waarschuwt mensen dan ook.

”Je moet absoluut niet in de buurt komen. Servals zijn sowieso geen lieverdjes. Zeker niet wanneer het een serval moeder met twee kittens betreft.”

”Als jij zo’n kitten oppakt, moet je er rekening mee houden dat het dier het daar niet bij laat zitten en je aan zal vallen. Dat kan heel verkeerd aflopen voor je.”

”Het meest verstandig is om afstand te houden en contact op te nemen met de politie”, zo benadrukt de woordvoerder.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er een serval ontsnapt uit een woning. In de zomer van 2021 liep er een serval rond op de galerij van een flat in Capelle aan den IJssel. Het dier kon toen door een agent worden gevangen met een vangstok.

Iets recenter, op 22 november vorig jaar, gebeurde dat op de IJburglaan in Amsterdam. De politie meldde destijds dat de serval tam was. Hij werd na een paar uurtjes alweer gevangen.

Legaal

Hoewel het legaal is om een serval als huisdier te hebben, wordt dat sterk afgeraden. Per 1 januari 2024 wordt het sowieso verboden. Op een nieuwe lijst met 30 toegstane soorten, ontbreekt de serval.

Mensen die er op 1 januari 2024 nog eentje hebben, zijn in overtreding. Zij zullen afstand moeten doen van hun huisdier.

Scroll naar boven