Groot onderzoek bewijst: prijzen in supermarkten onnodig verhoogd

Groot onderzoek bewijst: prijzen in supermarkten onnodig verhoogd

In tijden waarin steeds meer Nederlandse huishoudens grote moeite hebben hun hoofd financieel boven water te houden, is het wrang om te lezen dat bedrijven zich massaal wagen aan ‘graaiflatie’. Eenvoudig gezegd: prijzen in onder meer supermarkten zijn onnodig verhoogd.

Rabobank

Dat vereist enige uitleg. Economen van de Rabobank publiceren morgen een schokkend onderzoek. Hierin valt te lezen dat bedrijven hun prijzen meer hebben verhoogd, dan de stijgende kosten rechtvaardigen. In andere woorden zijn de prijzen dus veel hoger gemaakt dan nodig.

De economen zijn zeer duidelijk: ”Wanneer bedrijven hun verkoopprijzen niet verder hadden verhoogd dan minimaal noodzakelijk, dan had de stijging van de afzetprijzen theoretisch gezien 2,2 procentpunt lager kunnen uitpakken.

Enorme winsten

Rabo-economen Hugo Erken en Stefan Groot noemt het effect ”niet verwaarloosbaar” en merken ‘forse winsten’ bij de bedrijven.

”In eerste instantie was het idee dat ook bedrijven deels op hun winstmarges zouden inleveren. Maar de rekening van de inflatie is volledig terecht gekomen bij de consument.”

Graaiflatie

Vakbond FNV concludeerde eerder al dat er sprake is van ‘graaiflatie’ oftewel: extra prijsverhogingen in een tijd waar de inflatie al heel hoog is.

De Rabo constateert dat de winsten in Nederland fors zijn gestegen. In 2019 boekten bedrijven in totaal nog €201 miljard winst, in coronajaar 2020 zakte dat naar €189 miljard, daarna steeg de gezamenlijke winst tot €213 miljard en in 2022 liep dat op tot een record van €238 miljard.

Onnodige prijsstijgingen

Gemiddeld gezien verhogen Nederlandse bedrijven hun verkoopprijzen meer dan dat hun inkoopprijzen zijn gestegen. Dat wordt pijnlijk duidelijk uit de volgende cijfers:

”Tussen het vierde kwartaal van 2021 en het vierde kwartaal van 2022 zijn bedrijven 39,9 miljard meer kwijt aan inkoop, maar hebben 54,3 miljard meer inkomsten doordat ze enorme prijsverhogingen doorvoeren.

Om een lang verhaal heel kort te maken: bedrijven, waaronder supermarkten, verhogen hun prijzen meer dan nodig is en consumenten zijn daarvan de dupe.

Nabeschouwing redactie: De gebruikte foto (thumbnail) is ter illustratie. Het meisje op de foto heeft niets te maken met dit artikel.

Scroll naar boven