Groot nieuws: nieuwe prikronde aangekondigd

Groot nieuws: nieuwe prikronde aangekondigd

Onze zuiderburen kunnen hun borst alvast natmaken. Er worden momenteel voorbereidingen getroffen voor een nieuwe vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Experts laten aan Het Nieuwsblad weten dat het de bedoeling is dat er in het najaar massaal wordt gevaccineerd.

Rapport

Het Europees centrum voor ziektebestrijding en- preventie (ECDC) bracht gisteren een rapport naar buiten waarin staat dat Europese landen ”er goed aan doen alvast te beginnen met een massale vaccinatiecampagne”. Deze moet vooral gericht zijn op ouderen en kwetsbare groepen.

”Er circuleert nog steeds veel virus in Europa. Vooral in de herfst en de winter lopen ouderen en kwetsbare personen een verhoogd risico. Als mensen een prik nemen kunnen tot wel 32 procent van de ziekenhuisopnames worden voorkomen”, zo staat er in het rapport.

Belgie al bezig

De Belgen waren al voor gisteren bezig met die campagne. Steven Callens, infectioloog aan de UGent en covoorzitter van de vaccinatiegroep van de Hoge Gezondheidsraad, zegt: ”Wij zijn er inderdaad al even mee bezig. Dat is ook nodig, willen we klaar zijn tegen het najaar.”

Iedereen moet geprikt worden

In eerste instantie zou het dus gaan om ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Joris Moonens (Agentschap Zorg en Gezondheid) wijst echter op het belang voor iedereen. ”Uit het verleden hebben we geleerd dat corona zich heel weinig aantrekt van gemaakte plannen. Het zou kunnen dat er een variant opduikt waarbij het noodzakelijk is dat iedereen zich laat vaccineren.”

De nieuwe prik wordt niet verplicht, maar wordt door Callens ”ten zeerste aanbevolen”. Het gaat om twee spuitjes, maar momenteel is er ook een nieuw vaccin in ontwikkeling. ”Die is nog niet op de markt, maar dat zal allicht volgend jaar wel gebeuren.”

Genoeg vaccins

Volgens Moonens hoeven we niet te vrezen dat er een tekort aan vaccins is. ”We zullen een enorme voorraad hebben. Zelfs wanneer er ‘iets onverwachts’ gebeurt en iedereen een nieuwe prik moet gaan halen.”

Scroll naar boven