Groot deel jongeren vindt het de ‘morele plicht’ van ouderen om te verkassen naar kleinere woning

hand, human, woman

Meer dan een vijfde van alle Nederlanders vindt dat ouderen de ‘morele plicht’ hebben hun gezinswoning te koop te zetten en te verkassen naar een seniorenwoning, wanneer hun situatie dat toelaat. Onder jongeren is dat percentage zelfs nog hoger.

Woning

Dat komt uit een grootschalig onderzoek van DIT, dat onderdeel is van de EO (Evangelische Omroep). Wie alleen woont, is volgens 12,7 van de 1.564 respondenten ‘asociaal’.

Onder de jongeren die deelnamen aan het onderzoek, ligt dat percentage nog hoger. Maar liefst 22 procent van de jongeren noemt ouderen die alleen wonen in een woning die bedoeld is voor gezinnen asociaal.

Woningtekorten

Dat de nijpende woningtekorten voor een hoop ellende zorgen, moge duidelijk zijn. Meer dan 22 procent zegt ongewild ‘vast te zitten’ in hun huidige woonsituatie.

Ook opmerkelijk is dat 5,7 procent van de deelnemers in een huis woont met iemand waarmee ze helemaal niet samen willen wonen.

hand, human, woman

Het gaat hierbij om huisgenoten, of mensen die noodgedwongen in een relatie blijven omdat ze anders nergens heen kunnen.

In totaal durft een op de tien mensen tussen de 18 en 30 jaar zijn/haar relatie niet te verbreken, uit angst geen andere woning te kunnen vinden.

Kraken

Conform de resultaten van het onderzoek blijkt er meer begrip te komen voor kraken. Achttien procent van de Nederlanders vindt dat het artikel over het verbod op kraken uit het wetboek moet.

Onder jongeren ligt dat percentage op 30,2 procent, zo meldt het Algemeen Dagblad. Een ruime meerderheid van om exact te zijn 56,0 procent, wil dat het kraakverbod gehandhaaft blijft.

Scroll naar boven