Premier Mark Rutte is begonnen met het voorbereiden van een toespraak aan het Oekraïense parlement. Het is de bedoeling dat hij op 12 mei aanstaande, donderdag, een motivatiespeech gaat houden. Hij doet dit omdat president en kameraad Volodimir Zelensky hem daartoe heeft verzocht.

De minister-president kondigt zijn optreden zelf aan via Twitter. Rutte zal niet afreizen naar Oekraïne, maar logt in via Skype. De VVD’er heeft er zin en geeft alvast een tipje van de sluier over wat hij zal gaan zeggen. ‘’Nederland blijft schouder aan schouder staan met Oekraïne tegenover de Russische agressie”, zo tekent Rutte alvast op.

Speech Zelensky

De toespraak van Rutte volgt op een speech die Zelenski eind maart in de Tweede Kamer gaf. Hij vroeg daarbij om meer wapens voor de verdediging en strengere sancties tegen Rusland, dat in februari Oekraïne binnenviel. Hij vergeleek de oorlog in zijn land met de bombardementen op Rotterdam aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Zelenski bood Nederland aan een verwoeste Oekraïense stad te kiezen om na de oorlog te herbouwen.

BEKIJK OOK  Schokkende verhalen Oekraïeneschool - 'kinderen tekenen tanks die over lijken rijden'

Ohja, Rutte hield al eens eerder een motivatiespeech. Die kun je hieronder nog eens terugkijken.


Like it? Share with your friends!