Goed nieuws: Nederlanders rijkste mensen van Europa

Linda (69) viel voor 'hete Afrikaanse prins' en verliest al haar geld

Heel goed nieuws, want Nederlanders zijn met een gemiddeld vermogen van 176.510 euro het rijkst van alle inwoners van de 10 belangrijkste landen in de Europese Unie.

Dat concludeert kredietverzekeraar Allianz Trade op basis van onderzoek. Hierbij is gekeken naar spaargeld, beleggingen en pensioengeld. De waarde van andere bezittingen zoals woningen en hypotheekschulden zijn niet meegeteld. Maar dan alsnog is de gemiddelde Nederlander zo’n 4.5 keer rijker dan een inwoner van Portugal, het land dat het laagst eindigde op de lijst.

Nauwkeurige berekeningen

”We hebben voor de belangrijkste EU-landen onderzocht wat er de afgelopen tien jaar met het gemiddelde financiële vermogen is gebeurd van particulieren”, aldus Johan Geeroms, directeur risicobeheer Benelux van Allianz Trade, uit.

Volgens Geeroms is het vermogen in Nederland de afgelopen tien jaar ook het hardst gestegen, namelijk met gemiddeld 7.230 euro per jaar. Het vermogen kan volgens Geeroms op verschillende manieren groeien. ”De rente was natuurlijk lange tijd nagenoeg nul, maar als mensen flink spaargeld opzij blijven zetten kan het spaarvermogen toch behoorlijk groeien.”

Toekomst somber

De toekomst ziet er wat minder rooskleurig uit. De hard opgelopen inflatie hakt er namelijk keihard in. Vorig jaar daalde het gemiddelde totaalrendement met 60 procent en voor 2022 zal dat nog veel slechter zijn. ”Voor 2023 mag je eigenlijk wel verbetering verwachten, maar met een jaarlijkse inflatie van ongeveer 5 procent blijven rendementen waarschijnlijk in het rood”, aldus Geeroms.

Scroll naar boven