Goed nieuws: huishoudens krijgen steeds meer geld te besteden

Carin (61) heeft twee banen maar komt niet rond: ''Vaak geen warm eten''

Tussen alle ellende in de wereld door komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met extreem goed nieuws. De cijfertjes laten namelijk zien dat Nederlandse huishoudens in het tweede kwartaal van dit jaar ‘flink meer te besteden’ hadden.

Geld

Volgens het statistiekenbureau zijn hogere cao-lonen en meer gewerkte uren daar hoofdzakelijk de oorzaak van. Minpuntje hierbij is dat de hypotheekschuld steeg.

Goed nieuws: huishoudens krijgen steeds meer geld te besteden

Het reëel beschikbaar inkomen ging omhoog met 1,4 procent. Dat is de stijging van het beschikbare inkomen, gecorrigeerd voor prijsstijgingen.

Het inkomen van werknemers en zelfstandigen lag in het tweede kwartaal hoger dan in het tweede kwartaal van 2022. Wat nu wordt getoond, is dat de lonen 7,9 procent omhoog zijn gegaan. Het aantal gewerkte uren steeg met 1,4 procent en de cao-lonen gingen 5,7 procent omhoog.

Uitkeringen ook omhoog

Goed nieuws voor iedereen die een uitkering heeft. Niet werken loont namelijk ook steeds meer. De uitkeringen zijn gestegen met 9,4 procent!

Dat heeft ermee te maken dat uitkeringen in de meeste gevallen gekoppeld zijn aan het minimumloon. Dat is op 1 januari met meer dan 10 procent gestegen.

Uitkeringen zijn daarnaast ook verhoogd door indexatie van pensioenen. Huishouden tikten 8,4 meer belastingen en sociale premies af.

Hypotheekschuld

Daar staat tegenover dat Nederlanders zichzelf flink in de huizendschuld steken. De totale hypotheekschuld steeg met maar liefst 3,3 miljard euro, ten opzichte van het eerste kwartaal.

Die schuld loopt wel iets minder hard op door de daling van de huizenprijzen. Er worden ook minder woningen verkocht, zo meldt het CBS.

Al met al prima nieuws dus. Het demissionaire kabinet zal ongetwijfeld meelezen en concluderen dat er nog centjes genoeg zijn onder de Nederlanders.

Scroll naar boven