Goed nieuws: 100ml-regel voor vloeistoffen op vliegvelden verdwijnt

Extreem goed nieuws, lieve mensen. Na jaren van wanhopige pogingen om je toiletartikelen in een klein plastic zakje te moeten stoppen, zijn luchthavens klaar om de regel te schrappen die vloeistoffen tot 100 milliliter beperkt.

Het is een behoorlijke ergernis voor veel mensen die op vakantie gaan. Zodra je bij de securitycheck op een vliegveld bent, krijg je de vraag of je vloeistoffen bij je hebt. Shampoo, haargel, parfum, make-up en noem het maar op. Deze producten mogen maximaal 100 ml zijn en moeten in een plastic zakje worden gestopt.

Twee liter

De regering in Engeland heeft luchthavens een deadline gesteld. Voor juni 2024 moeten zij nieuwe 3D-scanners plaatsen die gedetailleerde beelden bieden van wat reizigers precies in hun bagage hebben zitten.

Door deze scanners is het voor passagiers niet langer noodzakelijk elektronische apparaten uit hun tas/koffer te halen en het allermooiste: hiermee wordt ook de vloeistofregel verhoogd tot 2! liter. Dat lees je goed: je mag dus binnenkort twee liter meenemen in plaats van 100 ml.

Goed nieuws: 100ml-regel voor vloeistoffen op vliegvelden verdwijnt

Wachtrijen

Christopher Snelling, beleidsdirecteur bij de Airport Operators Association, die Britse luchthavens vertegenwoordigt, is er blij mee. Hij noemt de investering in de scanners een grote stap voorwaarts. ”Passagiers hoeven hun toiletartikelen niet langer te sorteren, het scheelt ook wachtrijen.”

Verwacht wordt dat ook Nederlandse luchthavens overgaan op de nieuwe scanners. Of dat inderdaad zo is en wanneer dit gebeurt, is nog niet duidelijk.

Scroll naar boven