Gigantische zonnestorm uitgebarsten: ”Dit weekend grote gevolgen”

Zonnestorm

Een telescoop van NASA heeft de grootste zonnevlam van de afgelopen jaren vastgelegd. De uitbarsting op het zonneoppervlak vond eergisteren plaats.

Het is de sterkste zonnevlam sinds 2017. De gevolgen kunnen groot zijn. Verwacht wordt dat de aarde dit weekend enkele magnetische stormen te wachten staat.

Gigantische zonnestorm uitgebarsten: ''Dit weekend grote gevolgen''

Oorzaak

De oorzaak van de magnetische stormen zijn zogeheten coronale massa-injecties op donderdag en vrijdag. Daarbij zijn er plasmawolken de ruimte in geslingerd.

Dergelijke wolken bestaan uit elektronen, protonen en atoomkernen. Afgelopen donderdag was er een enorme zonnevlam, vermoedelijk de sterkte die er tot dusver geregistreerd is.

NASA heeft de zonnevlam ingedeeld in klasse X2.8. Die wordt enkel uitgegeven voor de meest krachtige uitbarstingen. Het is dus behoorlijk heftig.

Powerful solar flare knocks out radio communications on Earth

Gevolgen voor de aarde

Het Amerikaanse ruimteweervoorspellingscentrum (SWPC) verwacht geomagnetische stormen van de categorieën G1 en G2. In normale mensentaal betekent dat kleinschalig tot gematigd.

G2-stormen kunnen er onder meer voor zorgen dat de oriëntatie van ruimtevaartuigen moet worden aangepast. Daarnaast kunnen radiocommunicatie op hogere breedtegraden beïnvloed worden.

Men houdt er rekening mee dat transformatoren van elektriciteitsnetwerken schade zullen oplopen. Of dat gevolgen heeft voor onze internetverbindingen? Dat zou kunnen.

We merken het vanzelf, zullen we maar zeggen. Door de magnetische stormen is het mogelijk dat we in Nederland weer het noorderlicht (Aurora Borealis) kunnen waarnemen.

Gigantische zonnestorm uitgebarsten: ''Dit weekend grote gevolgen''

Activiteit neemt toe

Sinds december 2019 neemt de zonneactiviteit toe. Ongeveer elke elf jaar zijn er fases met zwakkere en sterkere activiteit.

De sterkste uitbarsting tot dusver werd, zo schrijft de ESA, geregistreerd in 2003. Toen werd een zonnevlam gemeten die in klasse X28 werd ingedeeld.

Scroll naar boven