Gigantische zonnestorm op komst: ”Internet gaat wekenlang uitvallen”

Slecht nieuws lieve volgers. De Telegraaf meldt dat het einde van de elfjarige zonnecyclus, ook bekend als Solar maximum, eerder dan verwacht komt. 

Zonnestorm

Vanaf het eind van dit jaar is er een enorme kans op ongekende zonnestormen op aarde. Expert vrezen dat dit heel erg veel problemen gaat opleveren.

Zonnestormen kunnen onder meer stroomuitval veroorzaken. Onze communicatie wordt belemmerd, vliegtuigen kunnen niet vliegen, gps-signalen worden verstoord en astronauten en satellieten worden uit de ruimte gegooid. Dieren op aarde kunnen gedesoriënteerd raken.

Zonnecyclus 25

De zon legt een cyclus af van elf jaar. Inmiddels zijn we aanbeland in zonnecyclus nummertje 25. Die begon in 2019, maar zou pas in 2025 het hoogtepunt bereiken.

Waarom een zonnecyclus elf jaar duurt is onbekend. Wetenschappers zien wel een patroon sinds de eerste gemeten cyclus tussen 1755 en 1766.

Aan het begin van een cyclus, is het magnetische veld van de zon sterk en georganiseerd. Zoals een magneet met twee polen zorgt het voor een krachtveld om de zon heen.

Daardoor merken we op aarde niets van de activiteit van de zon. Zonnefysicus Alex Jamer van het platform Live Science is duidelijk: ”Dit keer is het anders.”

De Solar maximum wordt deze cyclus eerder verwacht en zal heftiger zijn dan ooit tevoren. Een van de dingen waaraan we dat merken, is het steeds vaker verschijnen van het Noorderlicht in Nederland. Dat kwam voorheen vrijwel nooit voor. En dus moeten we ons voorbereiden.

Zonnevlammen

Zonnevlammer worden gecategoriseerd op een schaal van A, B, C, M en X, waarbij X het sterkste niveau is. Wanneer we op aarde te maken krijgen met X, zijn we de pineut.

En juist dat wordt nu voorspeld door wetenschappers van NASA. Op 10 maart 1989 gebeurde dat al eerder. Dat zorgde in Canada voor een enorme stroomstoring.

In Quebec werkte acht uur lang helemaal niets meer. Mensen hadden geen stroom, vliegtuigen leven aan de grond en zelfs liften functioneerden niet meer.

Wat de gevolgen zullen zijn voor ons, is nog onduidelijk. Een jaar geleden voorspelde waarzegster Baba Vanga al dat we in 2023 te maken zouden krijgen met een enorme zonnestorm van ongekende omvang.

Scroll naar boven