Gigantische zonnestorm op komst: ”Het internet zal het begeven”

Zonnestorm

De weersomstandigheden zijn eigenlijk wel prima, maar op 150 miljoen kilometer van de aarde gaat het nu ontzettend tekeer. De Belgische weerman Frank Deboosere stelt dat we ons moeten opmaken voor een erg heftige gebeurtenis: ”Computers gaan crashen.”

‘De zon niest’

In de nieuwste aflevering van ‘meer weer’ wijst Deboosere allereerst op het begin van het hooikoortsseizoen. Dat is dus geen best nieuws voor mensen die daar last van hebben.

Maar dan komt het, want er zijn donkere vlekken waargenomen. ”We weten al honderden jaren dat er om de elf jaar heel veel zonnevlekken zijn; een zonnevlekken-maximum.”

Deboosere vervolgt: ”Dit jaar, 2024, dat is zo’n maximum jaar. De zon is extra actief door soms een stroom elektrisch geladen deeltjes de ruimte in te blazen.” De weerman vergelijkt het met niezen. ”En die deeltjes komen dan door het magetische veld van de aarde.”

Op de Noord- en Zuidpool worden die deeltjes geneutraliseerd door de stikstof en de zuurstof in onze atmosfeer. ”Dat zorgt voor prachtige kleuren, ofwel het beroemde Noorderlicht.”

Computers crashen

Voor Belgen die het Noorderlicht, anders gezegd de Aurora Borealis, graag willen zien: de komende week is daar een goede mogelijkheid toe. ”Er zijn wel twee voorwaarden: het moet helder zijn en het moet tegelijkertijd ook heel erg donker zijn.”

Maar er zijn ook minder fraaie gevolgens, zo vertelt de weerman. ”Een zonnestorm (want dat is het) zou verkeerd kunnen uitpakken voor onze gevoelige elektronica. Denk aan het uitvallen van mobiele telefoons, GPS die gewoon uitvalt en ook satellieten die uit hun koers raken.”

Volgens Deboosere moet je nu alvast maatregelen nemen. ”Want als de zon echt heel hard niest, dan zouden computers erg vreemde dingen kunnen gaan doen.”

Wie verstandig is, maakt dus direct een back-up van zijn/haar laptop. De vraag is echter wanneer de zonnestorm ons raakt, en of deze ons raakt. Onderstaand kun je de hele uitzending beluisteren, waarin de weerman zijn waarschuwingen aan het Belgische volk verduidelijkt:

Scroll naar boven