Gigantische zonnestorm koerst recht op de aarde af

Zonnestorm

De aarde moet zich gaan voorbereiden op een gigantische zonnestorm. Volgens onderzoekers van NASA zijn er twee zogeheten ‘coronal mass injections (CME’s) gemeten, die op volle kracht op de aarde afkoersen. Geen goed nieuws dus.

Een van de twee vlammen is van klasse X. In normale mensentaal betekent dat ‘de hoogste intensiteit’. Deze is afkomstig van een zonnevlek, genaamd AR3354, welke ZEVEN keer zo groot is als de aarde.

Vrijdag

Metingen van het Solar en Heliospheric Observatory (SOHO), een satelliet die onze planeet in de gaten houdt, wijzen uit dat het aanstaande vrijdagmiddag, of -avond zo ver is.

De geladen deeltjes veroorzaken verstoringen in het magnetische veld van de aarde. Dat kan dat weer leiden tot geomagnestische stormen.

Moeten we ons zorgen maken?

Vooralsnog lijken we ons in Nederland geen zorgen te hoeven maken. Alhoewel de zonnestorm ervoor kan zorgen dat GPS en het internet gaan uitvallen. De elektronische circuits van de bijbehorende satellieten kunnen doorbranden. Of dat ook echt gebeuren gaat, is natuurlijk een vraagt die niemand kan beantwoorden.

De beheerder van dat systeem kan ervoor kiezen de satellieten in ‘beschermde modus’ te schakelen wanneer een zonnestorm in de buurt komt. Op zo’n moment werkt de navigatiehulp minder goed, of helemaal niet.

Noord-Amerika

Het gebied dat de grootste hinder gaat ondervinden, wordt Noord-Amerika. Afgelopen week kwamen hier al storingen voor door eerdere zonnestormen.

”Die waren echter heel wat kleiner dan wat er nu op de aarde afkoerst. De autoriteiten in de Verenigde Staten en Canada houden daarom rekening met storingen van het stroomnet. Verwacht wordt dat in hele gebieden de stroom (tijdelijk) zal uitvallen.

Noorderlicht

In meerdere media worden Amerikanen er ondertussen op gewezen dat de zonnestorm ervoor zorgt dat het noorderlicht in maar liefst 17 staten te zien zal zijn.

Dit fenomeen, ook bekend als aurora borealis, komt het vaakst voor in Alaska, Canada en de Scandinavische landen Noordwegen en Finland.

Daar hebben we in Nederland natuurlijk niets aan, maar mocht je in De Verenigde staten wonen of op vakantie zijn, is dat wel een leuk extraatje 🙂

Scroll naar boven