Om de zoveel tijd worden er nieuwe exotische diersoorten in Nederland ontdekt. Dat zagen we eerder al bij de wolfspin. Maar het insect dat ook steeds meer aan terrein wint is de zogeheten ‘monsterwesp’, ook bekend als de Aziatische hoornaar.
Monsterwesp
NH Nieuws heeft twee biologen gecontacteerd. Zij geven meer uitleg over hoe bang we moeten zijn voor de hoornaar. Ook vertellen zij wat er gebeurt wanneer je wordt geprikt.
Arjan Postma stelt dat er steeds meer nestjes worden gevonden van de monsterwesp. ”Hij is helemaal niet zo gevaarlijk”, aldus Postma. ”De angst bestaat bij bijenhouders, omdat ze wel gevaarlijk zijn voor honingbijen. Het is als een vos die de kippen pakt.”
‘Wilde bijen hebben van de hoornaar maar weinig te duchten. En het is waar: hij is een stuk groter dan de gewone wesp, maar een stukje kleiner dan de Europese hoornaar die hier al veel langer rondvliegt. Daarnaast, de steek is net zo gevaarlijk als die van de gewone wesp. Het is wel pijnlijker, want er zit wel meer gif in.”
Bioloog David Kleijn nuanceert dat beeld iets. ”Het is moeilijk te zeggen hoe bang we voor deze wesp moeten zijn. Hij is gekomen door de mens en verspreidt zich vrij snel. ”Hoe groot de invloed op de natuurlijk zal zijn, durf ik nu nog niet goed te zeggen.
Natuur regelt het wel
Postma stelt dat het geen goed plan is om gif in te zetten tegen de monsterwesp. Dat is niet goed voor het ecosysteem. Het best kun je ze ‘gewoon laten zitten’.
”Zolang wij in de populaties blijven roeren, blijft de plaagvorming veel langer aan. De natuur regelt het wel. Wij veranderen de wereld, maar als de wereld verandert vinden we dat eng.”
Noord-Hollandse natuur overspoeld door nieuwe exotische soorten: vloek of zegen? https://t.co/7WeP6aE6UL
— NH Nieuws (@NHNieuws) May 16, 2023