Er komen steeds meer partijen die valse coronavaccinatie- en testbewijzen aanbieden. Dit zegt de GGD. Zij maken zich zorgen om deze ontwikkeling. “Hier is blijkbaar een markt voor”, aldus een woordvoerder van de GGD.
Toenemend aantal zaken
De GGD zegt: “We zien een toenemend aantal zaken langskomen”. Het is onduidelijk om hoeveel gevallen het per week gaat. Maar een speciaal team houdt social media in de gaten. Die zien elke dag ‘vele berichten’ voorbij komen.
Deze berichten worden vooral op Instagram of Snapchat geplaatst. Dit gaat dan vaak over vervalste vaccinatie- of testbewijzen. De GGD geeft deze berichten door aan de politie. “En we zien ook wel gebeuren dat mensen bijvoorbeeld via Twitter zelf contact zoeken met de politie om melding te maken van zo’n aanbieder.”
“Wat ook geregeld gebeurt, is dat er iemand contact opneemt met een GGD met het verhaal dat het niet lukt om het vaccinatiebewijs om te zetten in een QR-code. Als diegene het vaccinatiebewijs dan toestuurt, zien we dat het om een vervalsing gaat.”
Als dit gebeurd doet de GGD aangifte van valsheid in geschrifte. Het is niet altijd duidelijk of dit een strafbaar feit is. “Ook kunnen we niet altijd vervolgonderzoek doen omdat er soms te weinig aanknopingspunten zijn”. De politie geeft aan dat ze op dit moment niet meer mensen inzetten om dit op te sporen. “We behandelen dit niet anders dan andere eventuele fraudezaken.”