GGD geeft extreem belangrijk douche-advies aan terugkerende vakantiegangers

Samen douchen met je kind (7), kan dat nog wel?

Mensen die terugkeren van een welverdiende vakantie, doen er verstandig aan na thuiskomst niet direct onder de douche te springen. De GGD Groningen adviseert om eerst alle waterleidingen door te spoelen, zodat een infectie met de levensgevaarlijke legionellabacterie voorkomen wordt.

Deze bacterie schijnt zich heel erg prettig te voelen in leidingen met stilstaand water. In een warme temperatuur gedijt de bacterie al helemaal goed. Wie kleine druppeltjes legionalle inademt, kan getroffen worden door (milde) griepklachten, zo waarschuwt de GGD.

Zoals vaak zijn er ook uitzonderingen mogelijk. Het kan voorkomen dat legionella een ernstige longontsteking oplevert en je kunt er zelfs dood aan gaan. Deze gezondheidsrisico’s gelden voornamelijk voor ouderen en mensen wiens gezondheid een zorgenkindje is.

Heel veel tips

Maar wat moet je nu precies doen volgens de gezondheidsdienst? Laat alle kranen een minuutje doorstromen. Dat is niet leuk voor je waterrekening en ook niet omdat we al kampen met een watertekort, maar voorkomt tenminste legionella.

GGD geeft extreem belangrijk advies aan terugkerende vakantiegangers

Heb je een boiler? Zorg dan dat deze afgesteld staat op minimaal zestig graden. Daarnaast is het verstandig om apparaten die lucht bevochtigen of water sproeien regelmatig schoon te maken. Laat ook geen water in deze apparaten staan, vooral niet wanneer je ze langer dan een week niet gebruikt.

Nou, succes ermee.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven