GGD en RIVM: Drie weken quarantaine na contact met apenpokken-patiënt

GGD en RIVM: Drie weken quarantaine na contact met apenpokken-patiënt

De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) adviseert mensen die contact hebben gehad of in de buurt zijn geweest van iemand die het apenpokkenvirus onder de leden heeft, zichzelf drie weken af te sluiten van de buitenwereld.

Er is momenteel veel onduidelijk over het virus, dat zich als een olievlek over Europa dreigt te verspreiden. Daarom gaat het voorlopig om een voorzorgsmaatregel.

GGD en RIVM: Drie weken quarantaine na contact met apenpokken-patiënt

Wanneer moet je in quarantaine?

Afijn, wanneer mag je drie weken lang Netflixen in je slaapkamer? Het advies geldt voor huisgenoten, seksuele contacten of andere nauwe contacten van iemand bij wie het virus is vastgesteld. Mensen die zonder beschermende kleding langer dan een kwartier op minder dan anderhalve meter van een patiënt zijn geweest, moeten zichzelf ook afschermen van de bewoonde wereld.

Ziekteverschijnselen

Als je in contact bent geweest met een apenpokkenlijer, kan het 5 tot 21 dagen duren voordat symptomen de kop opsteken en daarom dienen quarantaine-mensjes dagelijks hun temperatuur op te meten. Ook wordt gevraagd ‘alert’ te blijven op symptomen. Alsof je dat kunt negeren, maar goed.

Alleen samen kunnen we het apenpokkenvirus verslaan 😉

Laat een reactie achter

Scroll naar boven