Gezondheidsraad wil dat je biefstuk gaat vervangen met paddenstoelen

food, steak, meat

Eet jij graag een lekker biefstukje? Als het aan de Gezondheidsraad ligt stop je daar mee en ga je vanaf nu plantaardig leven. De raad noemt dat ‘verstandig’.

Paddenstoelen

Plantaardig voedsel zou er namelijk voor zorgen dat je minder risico loopt op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. En het is is ook beter voor het milieu.

Momenteel schijnt het zo te zijn dat de meeste mensen hun eiwitten uit dierlijk voedsel halen. De verhouding is ongeveer 60 – 40 procent. De Gezondheidsraad wil die percentages omgedraaid zien worden. Zij adviseren dat je vaker kikkererwten, bruine bonen en linzen gaat eten.

Jaap Seidell, wetenschapper aan de VU Amsterdam, denkt dat veel mensen dat niet zien zitten. Volgens Seidell merken de mensen het verschil in smaak nauwelijks. ”Als je soepballetjes geleidelijk vervangt door plantaardige, zal niemand dat echt merken.”

Vlees weg

Dierlijke eiwitten zijn echter ook belangrijk voor een voedingspatroon. ”Bij dierlijke eiwitten zitten alle aminozuren erin die je nodig hebt.”

”Bij plantaardige eiwitten moet je combinaties maken. Je kunt het best verschillende plantaardige bronnen gebruiken als bonen, granen, noten en paddenstoelen.”

chanterelles, mushrooms, food

Goed voor milieu

Naast voordelen voor de gezondheid is de eiwittransitie ook goed voor het milieu. Door het minderen van dierlijke eiwitten en het consumeren van meer plantaardige eiwitten, kan de milieu-impact van onze voedselconsumptie volgens de raad met 25 procent worden verlaagd.

Volgens Seidell moeten landbouwers uitgedaagd worden om ‘met vlees concurrerende producten’ te maken. ”Het gaat niet alleen om de schijf van vijf, maar ook om slim aanbieden. We weten dat het aanbod aanpassen uiteindelijk meer invloed heeft dan voorlichting.”

Nogmaals: eet jij graag biefstuk? Als het aan de Gezondheidsraad ligt eet je met kerst een lekkere linzensoep met gekookte kikkererwtjes. Nog wat paddenstoelen erbij en klaar is Kees.

Scroll naar boven