Gezin wil vanuit Italië terugvliegen naar Nederland, maar dan houdt de douane hen tegen

In de rubriek ‘Geldflaters’ van het Algemeen Dagblad vertelt de 34-jarige Mounira Mansour een vreemd verhaal. Na een familiebezoek in Tunesië vliegen de moeder en haar dochtertje (5) terug naar Nederland met Italië als tussenstop. En daar gaat het goed mis.

Mounira: “Als actrice is het moeilijk om vrij te krijgen. Ik dacht dat ik alles goed geregeld had. De reis was ook verder ook prima verlopen. Maar tijdens de tussenstop in Italië moesten we door de douane. En daar lieten ze ons ineens niet door.”

Paspoort ongeldig

“Ik gaf de paspoorten aan de douanebeambte en zei nog wat aardigs toen ik de documenten overhandigde. Daarop kreeg ik heel kortaf ‘Nee’ te horen. Ik dacht dat hij een grapje maakte.”

“Dat was echter niet zo. Hij bekeek het paspoort van mijn dochtertje en zei heel bot dat het niet geldig was. Ik keek naar de datum en zei dat het wel degelijk geldig was”

”Maar daar ging het niet om. Hij zei: Op deze foto ziet het kind er heel anders uit. Hoe weet ik zeker dat u haar niet gewoon heeft ontvoerd? En waar is het formulier waarop de vader toestemming geeft om te reizen met uw dochter? Ik kon het niet geloven en begon keihard te lachen.” Gezin wil vanuit Italië terugvliegen naar Nederland, maar douane weigert hen

Ontvoering?

”De douanier werd woedend. Kijk, mijn dochter kreeg haar paspoort toen ze ongeveer acht maanden was. Maar inmiddels is de baby op haar paspoort uitgegroeid tot een meisje met lang haar. Ik had foto’s op mijn telefoon staan en die heb ik hem ook laten zien.”

“De beambte bleef maar praten over ontvoering. “Die foto’s kun je ook gemaakt hebben als je haar hebt ontvoerd. Maar ik had ook babyfoto’s. Daar wilde hij niets over horen. Ik werd naar een balie gestuurd.”

Stiekem weer in de rij

”Ik dacht: dit moet een misverstand zijn. Dit kan niet waar zijn. Bij de douanebalie stond een enorme rij. Toen drong het tot me door dat we de vlucht niet zouden halen als ik zou blijven staan. Toen zij we stiekem in de rij gaan staan bij de douane om te kijken of een andere beambte ons door zou laten.”

”Ik was ontzettend bang dat de andere beambte ons zou zien. Met bonkend hart wachtte ik op onze beurt. Toen wij eindelijk mochten werden we gewoon doorgelaten. ‘Have a nice day’, zei hij.”

”Ik was ontzettend blij, maar toen kwam ik erachter dat we onze vlucht alsnog gemist hadden. Door de discussie met die man, het wachten bij de balie en weer in de rij voor de douane.”

”Het enige dat ik kon doen, was twee nieuwe tickets kopen. Die 600 euro daarvoor was nog het minste, want we moesten nog een halve dag op de luchthaven doorbrengen. Met een kind van 5!”

Geen geld terug

”Bij aankomst in Nederland heb ik direct een nieuw paspoort geregeld voor mijn dochter. Het geld van de eerdere tickets heb ik niet teruggekregen.”

”Zowel de vliegmaatschappij als de aansprakelijkheidsverzekering kon niets voor me doen, omdat ik geen bewijs had van wat er gebeurd was.”

Mounira neemt voortaan een formulier mee waarmee ze kan bewijzen dat ze de wettelijke ouder is van het kind. Die kan makkelijk worden aangevraagd. Er is een akte waarop staat wie er gezag heeft. Wanneer dat enkel de moeder is, mag zij reizen zonder toestemming.

Wanneer je de voogdij deelt, heb je een toestemmingsformulier nodig waarop de andere ouder akkoord gaat met de reis.

Scroll naar boven