Gezin verliest kindje en krijgt zwaar nieuws: broertje (3) ook ernstig ziek

Gezin verliest kindje en krijgt zwaar nieuws: broertje (3) ook ernstig ziek

Een Pools gezin dat woonachtig is in het Belgische Lochcristi gaat momenteel door een hel. Enkele jaren geleden verloren zij hun kindje, maar nu is zijn broertje (3) ook ernstig ziek. De ouders zijn er kapot van.

Leon, vorige maand drie jaar geworden, vecht momenteel voor zijn leven. Het kindje heeft een agressieve vorm van kanker.

Vader Piotr Szkodny kwam in 2015 vanuit Polen naar België. Zijn vrienden vertelden hem dat hij daar een beter leven zou hebben, met meer kansen voor kinderen.

In 2018 kwamen ook zijn vrouw Magdalena (34), Leon (3), grote broer Sebastian (6) en dochter Maya (13) naar Lochristi.

‘Geen goed nieuws’

Aan het einde van februari kreeg Leon plotseling last van koorts. Hij had ook pijn in zijn been. In eerste instantie werd er niet gevreesd voor iets ernstigs.

Paracetamol en ibuprofen sloegen echter niet aan. Leon kon bijna niet meer lopen en de familie ging naar de dokter. Die stuurde hen direct door naar het ziekenhuis.

Hoewel er werd uitgegaan van een heupontsteking, werd de familie alvast voorbereid op ‘geen goed nieuws’.

50 procent kans

Uit testen kwam schrikbarend nieuws: Leon heeft een tumor van zes centimeter in zijn bijnier. De dag na de uitslag zou de chemotherapie starten.

”Verdieping vijf”, zo zegt Piotr. ”Toen ik daar het woord oncologie zag, werden mijn benen slap. Die dag brak er iets in mij.”

Artsen gaven Leon een kans op genezing van 50 procent. Het kleine jochie moet een loodzwaar traject gaan afleggen en dat sloopt de familie.

Eerst volgen er 80 dagen chemotherapie, in tien sessies. Drie dagen in het ziekenhuis en vijf dagen thuis. Als die aanslaat, volgen een operatie, immuuntherapie en een beenmergtransplantatie.

Verjaardag zonder feestje

Leon zelf weet pas sinds een week wat er met hem aan de hand is. Moeder Magdalena heeft het hardop verteld: ”Ik heb hem aangegeven dat hij veel pijn gaat krijgen en vaak in het ziekenhuis zal zijn. Maar ook dat ik altijd bij hem zal zijn.

Vorige maand werd hij drie jaar. Er werd geen feest gegeven. ”Hij wordt elke dag een beetje kleiner. Hij heeft nauwelijks nog haren en is in drie weken tijd al 2.5 kilo kwijtgeraakt.

Onder de trap

Omdat Leon zo klein is, beseft hij niet goed wat er aan de hand is. Soms wil hij niet naar het ziekenhuis en begint hij te huilen voor de deur.

Wanneer een verpleegster een zware injectie komt zetten, verstopt hij zich onder de trap. Hij hoopt dat niemand hem zal zien.

Verdriet

Het gezin is zeven jaar geleden al afscheid nemen van een kind. Zoon Nicolas werd geboren met een genetische afwijking. Hij werd slechts 13 maanden.

Na de geboorte van Sebastian, volgde Leon. ”We vonden onze draai weer, het leven ging door. Er waren mooie dingen. En nu dit. Waarom? Ik begrijp het niet en bid elke dag.”

Crowdfunding

De familie is inmiddels een crowdfunding gestart. Moeder Magdalena heeft een peperduur, experimenteel vaccin in New York gevonden.

Het vaccin kost 350.000 euro en het is niet zeker of het daadwerkelijk helpt. Toch wordt er flink geld ingezameld. ”Het is experimenteel. Maar ik moet het proberen”, aldus Magdalena.

Scroll naar boven