Gezin met vier kinderen op straat gezet, moet in de auto slapen

Gezin met vier kinderen slaapt noodgedwongen in auto: ''Mama, het is zo koud''

Een gezin met vier kinderen uit het Belgische Mechelen heeft afgelopen zondag noodgedwongen in een gehuurde auto moeten slapen. Nadat hun woning onbewoonbaar werd verklaard, zagen de ouders geen andere oplossing.

Onbewoonbaar

De Belgische krant Het Laatste Nieuws is bij de familie, waarvan de jongste kinderen 2 en 5 jaar oud zijn, langsgegaan om te vragen naar hun verhaal. Beide ouders willen anoniem blijven.

”Ons appartement in de Lange Schipstraat werd onbewoonbaar verklaard nadat er een enorm aantal van zeven gebreken werden vastgesteld.”

”Onder meer de elektra en vocht waren een probleem. De eigenaar had dat moeten herstellen, maar heeft dat niet gedaan”, aldus de moeder in gebrekkig Nederlands.

Niet aangenaam

Het gezin zag geen andere uitweg dan de nacht door te brengen in een auto die ze voor de gelegenheid gehuurd hadden. Ze hebben de motor laten draaien om het toch warm te hebben. Aangenaam was het niet. ”De kinderen wilden niet nog eens in de auto liggen. Vannacht hebben we geslapen in een garage in de buurt van Gent.”

Het gezin, vluchtelingen uit Tsjetsjenië, die na vijf jaar nog steeds in een asielprocedure zitten, wisten al langer dat ze uit de woning moesten.

Huur te hoog

Maar Mechelen uit? Dat willen ze niet. Twee kinderen zitten op speciaal onderwijs en de ouders vinden het niet raadzaam om van school te wisselen.

”We kunnen geen andere woning vinden. We willen drie slaapkamers, maar de huurprijzen zijn gewoon te hoog. In onze oude woning betaalden we 900 euro huur.”

‘Dit hadden we nooit gedacht’

Er is naar een oplossing gezocht door Thuisbegeleiding en medewerkers van het Sociaal Huis. Maar dat zou betekenen dat de kinderen worden gescheiden van de ouders.

”Onze kinderen kunnen worden opgevangen, maar wij zelf niet. Dat kan toch niet? Mijn zoontje hoort gewoon bij mama te slapen.”

De ouders volgen taallessen. ”We willen rustig wonen, werken en de kinderen zien opgroeien. We hadden nooit gedacht dat dit ons zou overkomen. We hopen dat iemand ons kan helpen om een woning te vinden”, aldus de vader van het gezin in de krant HLN.

En tot die tijd? Het gezin moet nu dagelijks kijken waar ze de nacht kunnen doorbrengen. Het is mensonterend en wij doen dan ook een oproep:

Kun jij, of ken jij iemand die dit gezin aan een huis kan helpen? Via Het Laatste Nieuws kun je in contact komen met deze familie.

Scroll naar boven