Geweldig nieuws voor zwangere vrouwen: NIPT-test wordt GRATIS!

Goed nieuws voor zwangere vrouwen: NIPT test wordt gratis

Tussen al het dramatische nieuws heen, is het ook wel eens lekker om iets positiefs te kunnen melden. Dat doen wij als Trendnieuws natuurlijk maar al te graag. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers gaat de zogenoemde NIPT-test gratis maken voor zwangere vrouwen. Daarmee vervalt de eigen bijdrage van 175 euro.

Met de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) wordt gecontroleerd op drie aangeboren afwijkingen. Dat zijn het edwards-, het patau- en het downsyndroom. Het onderzoek is volledig veilig, behalve dan voor je portemonnee. In andere landen is een dergelijke test overigens standaard gratis, maar goed.

Wensdatum 1 april 2023

Het is de bedoeling dat de test per 1 april 2023 gratis wordt. ‘De bedoeling’, omdat er nog wat papierwerk bij komt kijken. Het RIVM heeft de aanbesteding inmiddels afgerond met de laboratoria die de onderzoeken gaan uitvoeren, maar aan de aanbestedingen voor apparatuur wordt nog gewerkt. Ook moeten ICT-systemen benodigde updates ondergaan en loopt er een vergunningsaanvraag.

Medici werken ook nog aan een richtlijn om te regelen hoe de zwangere geïnformeerd kan worden als uit het onderzoek een andere afwijking naar voren komt dan de drie syndromen waar de NIPT zich op richt. Die moet daar dan wel om vragen. De Gezondheidsraad had in 2020 geadviseerd om zulke bevindingen alleen te melden als die ‘klinisch relevant en ernstig’ zijn.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven