Geweldig nieuws voor klanten: Energiemaatschappij mocht tarieven niet verhogen

Geweldig nieuws voor klanten: Energiemaatschappij mocht tarieven niet verhogen

De kantonrechter in Amsterdam heeft bepaald dat energieleverancier Vattenfall zich schuldig gemaakt heeft aan ‘oneerlijke handelspraktijken’ door de tarieven vorig jaar meermaals te verhogen. Dat is heel goed nieuws voor klanten.

Op de website van Vattenfall staat dat tarieven bij een variabel contract maar tweemaal per jaar gewijzigd mogen worden. Vattenfall deed dat maar liefst driemaal en ook nog eens kort van tevoren (10 dagen), terwijl dat 30 dagen moeten zijn. De energieleverancier probeert de oorlog in Oekraïne te misbruiken om zijn daden goed te praten, maar daar gaat de rechter niet in mee.

‘Bijzondere situatie’

Volgens Vattenfall was er door het geweld in Oekraïne een ‘bijzondere situatie’ ontstaan en kreeg het bedrijf te maken met extreem hoge inkoopprijzen.

De rechter vindt dat nonsens. Doordat Vattenfall de wijziging zo kort van tevoren aankondigde, was overstappen naar een andere energieleverancier niet meer mogelijk. De rechter heeft bepaald dat de tariefsverhoging van 1 april 2022 niet mocht worden doorgevoerd.

Beroep

Vattenfall is het niet eens met de uitspraak en overweegt een beroep. “We vinden dat in de algemene voorwaarden duidelijk wordt omschreven in welke gevallen de tarieven gewijzigd mogen worden”, reageert een woordvoerder. Daarbij benadrukt de zegsman dat deze uitspraak alleen geldt voor een specifieke klant in een specifieke situatie, en dus niet meteen voor alle klanten van het bedrijf.

Daar denkt de Consumentenbond anders over. Zij melden dat de uitspraak verstrekkende gevolgen kan hebben en er is dus een mogelijkheid dat duizenden klanten geld terugkrijgen.

 

Scroll naar boven